Clean Rivers, Better Business

#BetterBusiness Conferentie 2023

Op vrijdag 17 maart vond de jaarlijkse Better Business Conferentie plaats bij Château St. Gerlach in Houthem. Sprekers als Dirk Groot, Annette-Nobuntu Mul en Jessica den Outer trapten het nieuwe Maas Cleanup jaar af met inspirerende lezingen.

Sinds 2019 vormt Maas Cleanup een beweging die niet meer te stoppen is. Een beweging die groeit dankzij elke nieuwe vrijwilliger en partner die zich aansluit. Dit jaar mochten we BASF Vegetable Seeds en Boels Rental verwelkomen als nieuwe partners.

 

Limburg kleurt blauw

Dagvoorzitter Toos Hofstede (Viastory) startte de conferentie met een dankwoord richting alle vrijwilligers en een terugblik op de campagne van dit jaar. “We zeiden sorry omdat we onze beloftes niet waar hebben kunnen maken. De Maas is nog steeds niet plasticvrij. Om het probleem op te lossen hebben we niet alleen meer opruimkracht nodig, maar ook meer betrokken bedrijven en organisaties die nieuwe vervuiling helpen voorkomen. Daarom roepen we iedereen op om zich vandaag nog aan te sluiten”, aldus Toos Hofstede, partner bij Viastory en fervent voorvechter van duurzaam ondernemen en een schone Maas. “Vervolgens pakten we de spreekwoordelijke macht. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen veroverde de recente campagne van Maas Cleanup de straten. We overtraden elke wet, lieten de coalitie vallen, en dumpten ons afval. Niet heus natuurlijk: tussen de regels door klonk een andere boodschap.”

De campagnes werden ontwikkeld door founding partner en strategisch communicatiebureau Viastory. “We konden het niet laten om een knipoog te maken naar de politiek”, zegt Toos. In een interview in De Limburger benadrukt ze dat de campagne géén stemadvies was, maar wel een oproep om ook in het stemhokje aan de Maas te denken. En natuurlijk een oproep om op 18 maart mee te doen met Maas Cleanup Day.

“We kleurden de Limburgse straten blauw en riepen iedereen op om voor de Maas te kiezen.”
Toos Hofstede, partner bij Viastory

Na vier jaar is de impact van Maas Cleanup namelijk niet meer onder stoelen of banken te schuiven. Zo stelt voorzitter Huub Waterval (Nextview). “Onze beweging is niet meer te stoppen. Sinds de start in 2019 is er meer dan 330.000kg afval opgeruimd en hebben we ruim 15.650 vrijwilligers op de been gebracht. Maar we zijn er nog lang niet.”

 

En daarom blijven we ook dit jaar op volle toeren draaien. Volgens Noï Boesten (IVN), is het koppelen van de vrijwilligersgroepen aan onze partners de afgelopen jaren zeer succesvol gebleken. “Het initiatief heeft geleid tot al meer dan 200 opruimacties. Met de ondersteuning vanuit Maas Cleanup hebben we daardoor duizenden vrijwilligers kunnen faciliteren en bedrijven aangemoedigd om stukken Maas te adopteren.” 

Opruimen helpt zeker

Hét voorbeeld van wat één man teweeg kan brengen is Dirk Groot. Hij gaf ons een kijkje in zijn inspirerende werk. Dirk ruimt geen troep op van een ander, maar voor een ander. Als Zwerfinator struint hij namelijk stad en land af om zwerfafval op te rapen. Maar dat niet alleen: Dirk brengt het afval ook in kaart. En daarmee heeft hij het ultieme middel in handen om bedrijven en overheden te overtuigen van de impact van zwerfafval. Het resultaat? Bedrijven passen hun verpakkingen aan, winkels halen producten uit de schappen. En Dirk zelf belandde in 2019 op een eervolle 1e plek in de Duurzame 100 van Trouw. “Het probleem met zwerfafval zullen we nooit helemaal kunnen oplossen. Maar met data kunnen we de industrie en overheid sturen, aanjagen en controleren. Noem het helpen.”

“Ik raap geen troep op van een ander, maar voor een ander.”
Dirk Groot alias Zwerfinator

Leren van Ubuntu

De essentie van Ubuntu is ‘ik ben omdat wij zijn, en wij zijn omdat de planeet is’. Als oprichtster van Ubuntu Society onderzoekt Annette Nobuntu Mul in interactieve lezingen wat dat voor ons land kan betekenen in samen werken en samen leven. Tijdens haar lezing liet zij ons kennismaken met de Afrikaanse levensfilosofie die leert minder egoïstisch te zijn. Annette is onder meer opleider, trainer, executive coach en supervisor (Gestalt Psychotherapie). Daarnaast is zij voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland en Hoofddocent van de opleiding ‘Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap’ aan de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. In 2017 ontving zij The African Recognition Award. Bekijk de trailer van Ubuntu MOOC en laat je verder inspireren door het verhaal van Annette en Ubuntu.

“Ik ben omdat wij zijn, en wij zijn omdat de planeet is.”
Annette-Nobuntu Mul, oprichtster Ubuntu Society

Klimaatneutraal Chemelot in 2050

Het benoemen van problemen biedt nog geen oplossingen. Zo vindt ook Lianne van Oord (Chemelot). Sinds 2020 werkt zij voor Brightside: een samenwerkingsverband die zich richt op het ontwikkelen van technologie om de duurzaamheidsambities van Chemelot te realiseren. Want in 2050 wil Chemelot namelijk volledig circulair zijn. “De afgelopen drie decennia heeft er zich een enorme transformatie voltrokken op onze campus. Naast de meest veilige en meest concurrerende materialen- en chemie site, is Chemelot in 2050 de meest toonaangevende circulaire chemie site van Europa en volledig klimaatneutraal”, aldus Lianne.

 

Een dapper streven, maar niet zonder haken en ogen. Huub Waterval, initiatiefnemer van de Maas Cleanup, bekritiseerde al eerder de watervergunning voor het afvalwater van Chemelot dat na zuivering wordt geloosd op de Ur die in de Maas uitmondt. Zijn stelling: ‘Als je schoon water uit de rivier haalt en dat gebruikt, moet het er ook schoon in terug’. Dat is nu niet zo blijkt uit de pagina’s lange lijst van stoffen die volgens de vergunning in het gezuiverde water mogen worden geloosd. Waterval hekelde ook dat de vergunning nauwelijks verplichtingen tot vermindering van de afvalstroom kent. Zijn derde pijnpunt: de controle op naleving van de vergunningen is minimaal. ‘De verhouding tussen economische en ecologische belangen is doorgeslagen naar de verkeerde kant,’ concludeerde Huub Waterval dan ook.

Rechten voor de Natuur en Maas in de Wet

Jessica den Outer is jurist internationaal milieurecht en werkzaam als adviseur, schrijfster en spreker op het gebied van rechten voor de Natuur. “Rechten voor de Natuur is overal ter wereld het snelst groeiende initiatief voor een juridische verandering”, aldus Jessica. In 2019 werd ze erkend als een ‘Earth-centered law’ expert door het Harmony with Nature-programma van de Verenigde Naties. 

 

Jessica’s missie is om mensen in Nederland te inspireren door de wereldwijde ontwikkelingen in juridische emancipatie van de Natuur. “We leven in een wereld waarin rechten belangrijk zijn. Een boom heeft evenveel rechten als een lantaarnpaal: geen.” De natuur bevindt zich daarmee in een slechte positie, maar met rechten kunnen haar belangen vertegenwoordigd worden. Volgens Jessica moet de natuur moet kunnen floreren. “Ik vind dat de natuur deze fundamentele rechten altijd al heeft gehad, ook voordat de mens bestond. Alleen moeten we ze nu nog erkennen in ons rechtssysteem.” Als aan Jessica wordt gevraagd of rechten voor de natuur dé oplossing zijn voor onze ecologische crisis, antwoord zij dat rechten voor de natuur een middel zijn om bewustzijn en bescherming te creëren. “We hebben oplossingen uit allerlei sectoren nodig en dit is een onderdeel van de oplossing vanuit het recht.”

 

Bij Maas Cleanup kennen we haar als een van de kartrekkers van Maas in de Wet. Ondanks haar drukke agenda in verband met haar nieuwe boek “Rechten voor de Natuur”, wist Jessica tijd vrij te maken ons bij te praten over #MaasInDeWet. Studenten van Wageningen University & Research hebben de resultaten van het onderzoek “Environmental Justice for the Maas” gepresenteerd.

“Rechten voor de Natuur is overal ter wereld het snelst groeiende initiatief voor een juridische verandering.”
Jessica den Outer, VN-expert Rechten voor de Natuur

Doe mee!

Enthousiast geworden? Toe aan mensen die net als jij het verschil willen maken, het liefst samen met andere bedrijven? Sluit je aan! Mail naar: support@maascleanup.nl.

Meer nieuws

3 augustus 2021
> cleanrivers

Waterschap Limburg zoekt in afval naar de bron

Samen met vrijwilligers van het IVN speurt Waterschap Limburg naar de bron van het afval in de Roer en de Geul.

Lees meer

7 november 2021
> maasindewet

Klimaatmars 2021

Op 6 november 2021 verzamelden meer dan 40.000 mensen zich voor de Klimaatmars in Amsterdam. En natuurlijk waren wij erbij om op te komen voor Moeder Maas.

Lees meer

11 mei 2023
> betterbusiness

‘Door Maas Cleanup zijn we in de spiegel gaan kijken’

Met de founding partners van Maas Cleanup blikken we terug op de afgelopen jaren. Zo ook met Toos Hofstede van Viastory Creative Agency.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk