Clean Rivers, Better Business

‘Of we met 5 of 100 vrijwilligers zijn: we leveren altijd een bijdrage’

Edith Rutten en Marc Crousen zetten zich vanuit hun stichting Eijsden-Margraten Cleanup in voor een afvalvrije omgeving. Ondanks dat het af en toe een onbegonnen strijd lijkt, blijven zij zich onverminderd inzetten.

Stichting
“Een aantal jaar geleden startten we met 22 vrienden en kennissen een opruimactie langs de Maas in Eijsden. Het jaar erna haakten er ruim 100 mensen aan. We besloten een eigen stichting op te richten: Eijsden-Margraten Cleanup,” vertelt Edith. Marc vult aan: “Individuele vrijwilligers kunnen bij ons aankloppen voor een setje met een afvalzak, prikker en een hesje. Maar we werken ook met groepen samen, zoals basisscholen.”

 

Besef
“Er is genoeg werk te verzetten. Langs de Maas zijn er verschillende afval-hotspots. Locaties waar troep zich elke keer weer ophoopt. Denk aan een winkelgebied waar consumenten hun rotzooi niet in de prullenbak doen,” vertelt Marc. “Mensen realiseren zich vaak niet wat de gevolgen zijn van afval dat ze achteloos weggooien. De chemische filter van één sigarettenpeuk vervuilt bijvoorbeeld acht liter water. En dat terwijl we kampen met drinkwatertekorten.”

Samenhorigheid
“Af en toe lijkt het een onbegonnen strijd”, vertelt Edith. “Toch beseffen wij en de vrijwilligers dat alle beetjes helpen. Of we nu met vijf of 100 deelnemers zijn: we leveren altijd een bijdrage”. Marc: “De aanblik van een gemiddelde straat laat me vaak denken dat niemand de verantwoordelijkheid neemt voor zijn afval. Maar tijdens onze acties word ik elke keer verrast door zoveel gemotiveerde omwonenden. Dat geeft een gevoel van samenhorigheid.”

 

'Met een groep op pad gaan en opruimen werkt verslavend. Je steekt elkaar aan.'
Edith Rutten

Verslavend
“Met een groep op pad gaan en opruimen werkt verslavend. Je steekt elkaar aan,” zegt Edith. “Als we buiten bezig zijn, zien voorbijgangers wat we doen. We hopen dat zij zich ook realiseren dat er wat moet veranderen. De gemeente Eijsden-Margraten profileert zich als de bloesem van het zuiden, laten we er samen voor zorgen dat de werkelijkheid daar ook bij aansluit.”

Help je Edith en Mark ook mee om de Maasoevers schoon te maken? Schrijf je in via acties.maascleanup.nl/s/

Meer nieuws

14 augustus 2021
> betterbusiness > cleanrivers

Extra Maas Cleanup:
RTL Nieuws

Kijk hier het item terug!

Kijk hier

25 maart 2022
> maasindewet

Petitie na intensief traject klaar voor de politiek

Dat de petitie ‘Maas in de wet’ op 29 maart 2022 wordt overhandigd aan een delegatie van de Tweede Kamer is te danken aan de juristen Jessica den Outer en Nina Rijsterborgh. De overhandiging markeert een mijlpaal na bijna twee jaar denk- en spitwerk.

Lees meer

20 september 2021

Maas Cleanup in Limburg: leger vrijwilligers gaat de strijd aan met zwerfafval

Zo’n vijfduizend vrijwilligers namen 18 september overal in Limburg deel aan de Maas Cleanup. Een verslag van de strijd tegen zwerfafval.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk