Clean Rivers, Better Business

Jessica den Outer, ambassadrice Maas Cleanup

‘Moeder Maas heeft het basisrecht om vrij te kunnen stromen zonder plastic soep’.

Jessica den Outer is actief in de Rechten voor de Natuur beweging. Als expert voor het ‘Harmony with Nature’ programma van de Verenigde Naties heeft ze vooral onderzoek gedaan naar internationale ontwikkelingen op het gebied van rechtspersoon status voor de Natuur. Nu wilt ze zich dichter bij huis inzetten voor de Natuur en als ambassadeur van de Maas Cleanup pleit zij voor een andere kijk op Moeder Maas. 

‘’Ik ben ontzettend blij dat ik mij als ambassadeur kan inzetten voor de prachtige rivier de Maas. Ik hoor vaak mensen om mij heen klagen over het plastic afval dat zij tegenkomen op exotische bestemmingen. Maar waarom niks over het plastic afval in onze Nederlandse rivieren?’’

‘’Binnen de Rechten voor de Natuur beweging pleiten wij dat de Natuur een rechtspersoon moet worden. Als bedrijven en gemeentes rechten kunnen hebben, waarom de Natuur dan niet? Wij geloven dat de Natuur intrinsieke waarde heeft en basisrechten heeft zoals het bestaansrecht, het recht om te kunnen ontwikkelen en vrij te zijn van vervuiling. Als de Natuur een stem zou hebben middels een voogd, kan er preventief voor deze rechten opgekomen kunnen worden.’’

Naast dat een rechtspersoon status voor de Natuur positief zou bijdragen aan een preventieve natuurbeschermingsbeleid heeft deze beweging ook een sterke filosofische kant. Jessica hoopt mensen te inspireren tot een andere kijk op de Natuur, waarbij men beseft dat mensen onderdeel zijn van het geheel en niet apart van de Natuur staan. Door de Natuur een andere plek te geven in de maatschappij zal de samenleving meer in harmonie met de Natuur gaan leven.

Rechten voor de Natuur is veelal geïnspireerd door de cultuur van inheemse volkeren en hun relatie met de Natuur. Zo heeft de Maori stam in Nieuw Zeeland ruim 150 jaar gestreden voor erkenning van hun spirituele relatie tot de Whanganui rivier. Deze rivier heeft nu dezelfde juridische status als de mens. Maar Jessica zegt dat ook wij in Nederland ooit zo’n relatie met de Natuur hadden. ‘’Als we ver terug kijken in de Ijzertijd vinden we bewijzen dat de Maas destijds belangrijke religieuze en rituele functies had voor de bewoners. De vruchtbare en respectvolle relatie die we voorheen hadden met de Natuur is helaas verloren gegaan en is niet te vinden in de huidige maatschappij’’. Jessica hoopt dat mensen zich weer kunnen verbinden met de Maas en de verantwoordelijkheid zullen voelen om deze prachtige rivier te beschermen.

Meer nieuws

25 maart 2022
> maasindewet

Petitie na intensief traject klaar voor de politiek

Dat de petitie ‘Maas in de wet’ op 29 maart 2022 wordt overhandigd aan een delegatie van de Tweede Kamer is te danken aan de juristen Jessica den Outer en Nina Rijsterborgh. De overhandiging markeert een mijlpaal na bijna twee jaar denk- en spitwerk.

Lees meer

11 maart 2023
> cleanrivers

‘De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, dat moeten wij doen’

Suzanne van Knippenberg (36) is opgegroeid met respect en bewondering voor de natuur. Ze zegt aangestoken te zijn met het 'opruimvirus' en richtte met Laurie Baggen de stichting Venlo Schoon op.

Lees meer

26 augustus 2021
> cleanrivers > maasindewet

‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’

Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk