Clean Rivers, Better Business

Petitie Maas in de wet

Ik wil opkomen voor mijn recht om schoon en vrij te stromen. Daarom wil ik de Maas in de wet. Doe je mee?

Hebben jouw buren wel eens hun rotzooi op je balkon gegooid? Of in je tuin? Nou dat doen mijn buren dus. Iedere dag opnieuw. En ik ben het een beetje beu.

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het afval in mijn achtertuin. En dat wil ik veranderen door mijn rechten wettelijk vast te leggen. Doe je mee? Teken dan mijn petitie.

Dankjewel,

Moeder Maas

Onderteken de petitie!

Moeder Maas wil:

  • Het recht om te stromen

  • Vrij zijn van verontreiniging

  • Haar ecosysteem in balans

  • Haar waterhuishouding op orde

  • Een levendige inheemse biodiversiteit

  • Herstelvermogen

Persoonlijke gegevens

Door te ondertekenen accepteer ik het privacybeleid

Petitie Maas in de wet

Nu hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivier. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas, wettelijk te verankeren. Wij willen dat aan de Maas de status van rechtspersoon wordt toegekend, net zoals o.a. mensen, bedrijven en gemeenten die hebben. Zo kunnen vertegenwoordigers van de Maas opkomen voor de Maas en haar inherente rechten, zoals het recht om vrij van afval te stromen, waarborgen. De vertegenwoordigers handelen niet alleen in het belang van de Maas, maar zelfs in naam van de Maas.

Wereldwijd erkennen steeds meer landen de rechten van de natuur. Nu is het aan Nederland. Het is de hoogste tijd om onze wet- en regelgeving in te zetten om de gezondheid van onze rivieren en hun stroomgebieden te beschermen en behouden, te beginnen bij onze Maas.

Constaterend

Dat de Maas minimaal de volgende fundamentele rechten moet bezitten:

1. Het recht om te stromen

2. Het recht om de essentiële ecologische functies in haar ecosysteem uit te voeren, waaronder het bieden van een gezonde huisvesting aan vissen, amfibieën, waterplanten en ander rivierleven

3. Het recht om vrij te zijn van verontreiniging

4. Het recht om te voeden en te worden gevoed door een gezonde watervoerende laag in de ondergrond

5. Het recht op inheemse biodiversiteit

6. Het recht op herstel

Verzoeken

Wij de Tweede Kamer om de Maas op de politieke agenda te zetten en te onderzoeken of en op welke wijze de Maas rechten toegekend kan krijgen in de vorm van rechtspersoonlijkheid, zodat de rechten beter gewaarborgd zijn.

Wat gebeurt er met je handtekening?

Maas Cleanup verzamelt namens de Maas zo veel mogelijk handtekeningen om die aan de Tweede Kamer te overhandigen. Met deze petitie verzoeken wij de Tweede Kamer om de Maas op de politieke agenda te zetten en te onderzoeken hoe we onze huidige wet- en regelgeving kunnen inzetten om de fundamentele rechten van de Maas vast te leggen.

"De mate van vervuiling die we vandaag de dag zien overtreedt het recht van de rivier om vrij te stromen en vrij te zijn van verontreiniging. De wetgeving moet veranderen, zodat de Maas als eerste rivier in Nederland en Europa als rechtspersoon kan worden behandeld"
Jessica den Outer, VN-expert Rechten voor de Natuur

Meer weten?

Voor iedereen die benieuwd is waarom de huidige wetgeving niet toereikend is om de Maas te beschermen, welke rechten de Maas zou moeten krijgen, en waarom het van belang is deze petitie te ondertekenen.

Vind antwoorden

Info in English

Sign our petition! Here you will find more information about the petition and protecting the Maas by law.

Sign the petition here

Voer zelf campagne!

Deel #maasindewet via social media. Vertel je vrienden, familie en collega’s waarom de Maas in de wet moet komen.

Download de toolkit

Wij zijn Maas Cleanup

Een beweging van bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. Wij geloven dat er alleen met aandacht voor onze omgeving, toekomst is voor ons allemaal. Daarom treden we vanuit het hart van onze zaak naar buiten, om onze riviernatuur de bescherming te geven die zij verdient.

In 2020 en 2021 brachten we een stroming op gang en maakten we met meer dan 5.000 vrijwilligers het Limburgse deel van de Maas in één dag plasticvrij. Maar niet alleen zwerfafval zorgt voor vervuiling en een achteruitgang in de kwaliteit van de natuur. Ook klimaatverandering en het lozen van schadelijke stoffen spelen een rol. We willen deze problemen bij de bron aanpakken: een échte oplossing vinden waardoor onze Maas beter beschermd kan worden. Daarom zetten we in 2021 koers naar Den Haag, om het tij voor eens en altijd te keren.

Word vrijwilliger

Wil je mee opruimen? Deel je kennis of ondersteun de organisatie. Stuur ons een mailtje en word vrijwilliger!

Ik sluit me aan

Clean rivers, better business

Sluit je net als DSM, IVN, Oostwegel Collection en vele anderen aan met je organisatie en word partner van Maas Cleanup.

Meer informatie

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk