Clean Rivers, Better Business

VPRO Tegenlicht – Stem van de Natuur

De Stem van de Natuur van VPRO Tegenlicht online en 20 april 2023 om 20:20 uur op NPO 2. Met bijzondere aandacht voor Maas Cleanup en onze petitie #maasindewet.

Luisteren wij eigenlijk wel écht naar de natuur en geven we de natuur genoeg stem? VPRO Tegenlicht verkent de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over het innerlijke leven en gedrag van dieren en gaat in op ethische vragen over hoe we deze kennis zouden moeten gebruiken. Van dierencommunicatie en emoties tot rechten voor de natuur, deze uitzending onderzoekt wat onze verantwoordelijkheid als mens is om te handelen naar wat we weten over dieren en hun plaats in de wereld. Kunnen we onszelf die verantwoordelijkheid toevertrouwen?

"Het is droef gesteld met de biodiversiteit in onze vervuilde ecosystemen. In Nederland staat bijna de helft van alle soorten onder druk. Dat moet en kan anders. VPRO Tegenlicht zoekt uit: luisteren we eigenlijk wel écht naar de natuur, en geven we haar genoeg stem(recht)?"
VPRO Tegenlicht

Kraaien lossen puzzels op. Bijen vertonen speelgedrag. Walvissen hebben een complexe taal. We doen de ene na de andere verbijsterende ontdekking over dieren. Maar tegelijkertijd holt de biodiversiteit in onze vervuilde ecosystemen hard achteruit. In Nederland staat bijna de helft van alle soorten onder druk. Als we zo doorgaan leven de enige dieren op aarde straks in varkens- en kippenstallen. Hoe stoppen we die achteruitgang? Hoe brengen we de wilde dieren terug? En hoe zorgen we dat dieren een goed leven kunnen leiden?

VPRO Tegenlicht luistert de hele maand april naar de natuur in en schijnt haar licht op wetenschappers die met kunstmatige intelligentie dierentalen proberen te ontcijferen, ethici die dierenleed in kaart proberen te brengen, en juristen die ecosystemen tot rechtspersonen willen maken. Op de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties werd recentelijk alarm geslagen over de staat van onze ecosystemen en biodiversiteit. Zal meer kennis van dieren en planten en watermassa’s ook maken dat we daar beter voor gaan zorgen? En dat we het beschermen? Waarom naar Mars als er op aarde nog zoveel meer intelligent leven te ontdekken is?

Met o.a. bioloog Tom Mustill, computerwetenschapper Michael Bronstein, gedragsecoloog Samadi Galpayage, ethicus Bob Fischer, psycholoog Diana Reiss, milieu-jurist Jessica den Outer, en ecosysteem-activist Cathy Miorelli.

 

Regie: Stéphanie Kaas
Research: William de Bruijn, Arnout Arens
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Geert Rozinga, Jasper Koning
Beelden in dit persbericht: Phoebe Paak, Diana Reiss, Remco Bikkers

 

Thema van de maand april: Stem van de Natuur

In de maand april verkent VPRO Tegenlicht de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over het innerlijke leven en gedrag van dieren en gaat in op ethische vragen over hoe we deze kennis moeten gebruiken. Houd de website, socials en podcastplatforms in de gaten voor meer verhalen over dit thema.

 

Bekijk de aflevering

Via deze link.

Meer lezen

Hoe de natuur steeds meer rechten krijgt
Waarom dieren een politieke stem verdienen

 

Meer nieuws

4 september 2020
> maasindewet

Jessica den Outer, ambassadrice Maas Cleanup

‘Moeder Maas heeft het basisrecht om vrij te kunnen stromen zonder plastic soep’.

Lees meer

29 maart 2023
> betterbusiness > cleanrivers

‘Collega’s, vrienden en familie: ik wil zo veel mogelijk mensen enthousiasmeren mee te doen’

“Het is goed om te zien dat er mensen zijn die niet hun kop in het zand, maar juist boven het maaiveld uit willen steken met concrete acties en lobby.” Vrijwilliger Pascal Ollers zet zich in om zo veel mogelijk mensen én bedrijven te werven.

Lees meer

6 september 2020
> cleanrivers

Max van Deursen, ambassadeur Maas Cleanup

Verandering komt van mensen die zelf een stap in de goede richting zetten.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk