Clean Rivers, Better Business

Schone Rivieren en Maas Cleanup roepen België op om actie te ondernemen!

Extra vervuiling Nederlandse Maas doordat bij Belgische stuw afval watersnood niet wordt verwijderd.

De Nederlandse Maas kampt sinds de watersnood van juli met extra vervuiling doordat bij een stuw bij de Belgische grensplaats Lixhe bergen drijvend afval worden doorgelaten. Bij de stuw, die zich enkele honderden meters over de grens bevindt, hoopt het afval zich op, maar wordt nauwelijks iets uit het water gehaald waardoor het vuil grotendeels naar Nederland stroomt. Vrijwilligers, inwoners en natuurorganisaties maken zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen voor de natuur. Schone Rivieren en de Maas Cleanup doen daarom een dringende oproep aan de regionale Nederlandse en Waalse overheden en Rijkswaterstaat om gezamenlijk actie te ondernemen. Door het afval bij de stuw van Lixhe zo snel mogelijk te verwijderen kan verdere vervuiling van de Maasoevers zeer effectief worden voorkomen.

Kliko’s, picknickbanken, caravans, koelkasten, massa’s boterkuipjes en heel veel ander klein spul. Na de zware overstromingen in Limburg, Duitsland en België wordt het steeds duidelijker wat de rivier heeft meegevoerd en nu in grote hoeveelheden afzet op de rivieroevers. Met name vanuit de Belgische provincie Luik stromen er via de Maas grote hoeveelheid afval aan in het grensgebied tussen Nederland en België.

Ook in Nederland zelf is er na de watersnood veel afval in het water terechtgekomen. Dagelijks drijft een grote hoeveelheid afval langs en spoelt op de rivieroevers aan. Inmiddels zijn de oevers en uiterwaarden in het gebied langs de Maas sterk vervuild. Vrijwilligers aan zowel Nederlandse als Belgische zijde zijn dagelijks actief om het afval op te ruimen.

Frank Terwindt is een van die vrijwilligers: ‘De stuw bij Lixhe is als een vangnet waar een groot deel van het afval samengedreven wordt. Dat maakt dat het relatief gemakkelijk uit het water te halen is. Jammer genoeg constateren we dat dit niet of nauwelijks gebeurt. Nu stroomt het door waardoor we het na de stuw handmatig van de oevers moeten rapen. Om erger te voorkomen en de verantwoordelijke overheden aan te kunnen spreken, hebben we bij Schone Rivieren aan de bel getrokken.’

Ergere schade voorkomen
Schone Rivieren, een consortium van milieu- en natuurorganisaties en de Maas Cleanup, verenigd in een netwerk van meer dan veertig bedrijven en natuurorganisaties, doen een dringende oproep aan de Provincie Limburg, de Vlaamse overheid en de zuidelijke gemeenten in Limburg om samen met de Waalse overheid ergere schade aan de natuur te voorkomen. Bij de stuw van Lixhe kan het drijvende watersnoodafval machinaal worden afgevangen, waardoor het niet in de natuur terechtkomt.

Het alternatief is het afval handmatig van de rivieroevers op te ruimen nadat het is doorgestroomd. Dat gebeurde afgelopen zaterdag al. Op vijftig plekken langs de Maas gingen duizenden vrijwilligers op pad om afval op te ruimen. Samen hebben ze meer dan honderd containers aan afval verzameld. Op 18 september vindt World Cleanup Day plaats en worden opnieuw opruimacties georganiseerd, zowel langs de Maas, als langs andere rivieren in Nederland. Hopelijk wordt in de toekomst meer opruimwerk voorkomen door een structurele oplossing bij de sluis in Lixhe.

Wil je meer weten? Luister het NOS journaal terug op Radio 1

Bekijk meer

Doe mee: Onderteken de petitie!

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het afval in mijn achtertuin. En dat wil ik veranderen door mijn rechten wettelijk vast te leggen. Doe je mee? Teken dan mijn petitie.

Ik onderteken de petitie

Meer nieuws

18 augustus 2021
> cleanrivers

GroenLinks roept het college op om actie te ondernemen

Het stuit GroenLinks tegen de borst te moeten vernemen dat deze weergaloze inzet van alle vrijwilligers ‘dweilen is met de kraan open’, nu blijkt dat vlak over de grens, in Lixhe, de stuwdam nog altijd volloopt met afval.

Lees meer

15 augustus 2021
> betterbusiness > cleanrivers

Extra Maas Cleanup:
in de media

Overweldigd zijn we door de positieve reacties die we ontvangen op ons initiatief. Hieronder een greep uit de aandacht die de media geeft aan Maas Cleanup. Schroom niet om de berichten binnen je eigen netwerk te delen, spread the word!

Lees meer

31 juli 2020
> betterbusiness > cleanrivers

Limburgse bedrijven slaan handen ineen om de Maas schoon te houden

Van multinational DSM tot hotel- en restaurantbedrijf Oostwegel, het bedrijfsleven in Limburg slaat de handen ineen om het zwerfafval te verwijderen uit de Maas.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk