‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’
Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.
Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.
Dat laat Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder namens Schone Rivieren, dinsdag weten. Ze trekt die conclusie na de publicatie van een Europees onderzoek door universiteiten en klimaatinstituten. Daaruit blijkt dat de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel 9 keer groter wordt. De kans op ernstige vervuiling van onze rivieroevers op de loer.
Boonstra: “De rampzalige overstromingen in juli in Limburg, België en Duitsland maken duidelijk dat Nederland het afvoerputje van Europees overstromingsafval is. Rijkswaterstaat ruimde al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is door 3850 vrijwilligers in totaal 137.000 kilo afval opgeruimd.
Lees het hele artikel op 1Limburg
Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het afval in mijn achtertuin. En dat wil ik veranderen door mijn rechten wettelijk vast te leggen. Doe je mee? Teken dan mijn petitie.
Weinig bedrijven legden 22 jaar geleden bij de oprichting vast dat de planeet meetelt als aandeelhouder. Juist zo’n bedrijf stapt nu aan boord bij Maas Cleanup: Salesforce.
Wat als we het samen anders doen? Die uitnodigende vraag stelt de Maas Cleanup. Wij vroegen de organisaties die Maas Cleanup steunen wat zij in eigen huis ‘anders doen’ om minder plastic te gebruiken. Dit keer WML, het Limburgse drinkwaterbedrijf.