Clean Rivers, Better Business

‘Ik hoop een Maas Cleanup community buiten Limburg aan te boren’

Raimond Bakkes is een Limburger in hart en nieren, opgegroeid aan de Maas. Samen met andere vrijwilligers organiseert hij de eerste Maas Cleanup actie in Noord-Brabant.

Limburger
“Ik ben een Limburger in hart en nieren, opgegroeid aan en met de Maas. Als wielrenner trek ik er graag op uit. Voor mij is de rivier een prachtige plek voor ontspanning. Het is dan ook schrikbarend om te zien hoeveel afval er ligt, met name na de overstromingen in 2021. Los van het menselijke leed was het heftig om te zien hoeveel rotzooi met het water meekwam.”

 

Gedragsverandering
“Voor mij is het onvoorstelbaar dat mensen bewust naar de Maas rijden en er hun spullen dumpen. Met name de vele autobanden vallen me op. Voor een paar euro kun je ze naar een mileupark brengen en laten recyclen. Met Maas Cleanup willen we mensen bewust maken van de consumptie- en wegwerpmaatschappij en uiteindelijk een gedragsverandering teweegbrengen.”

Aandacht
“De toegenomen media-aandacht voor het milieu helpt daarbij. Hiermee groeit ook het besef hoe groot de urgentie van verandering is. Vroeger was het normaal om alles in plastic te verpakken, tegenwoordig voelen we ons daar steeds schuldiger over. Er komt iets in beweging, al mag het wat mij betreft sneller.”

'Dit jaar zetten we voor het eerst een actie op in Noord-Brabant, want helaas het stroomgebied van de Maas ook daar erg vervuild. Hoe mooi zou het zijn een nieuwe Maas Cleanup community aan te boren en de bekendheid buiten Limburg te vergroten?'
Raimond Bakkes

Bedrijven
“Er zijn bedrijven die een initiatief als Maas Cleanup meer als marketingstunt dan als een daadwerkelijke belofte aan de natuur zien. Dat vind ik zorgwekkend. Organisaties bestaan uit mensen en die mensen houden toch ook het liefst van een schone omgeving? Gelukkig zegt het feit dat Maas Cleanup bestaat genoeg: er zijn steeds meer bedrijven die er wél de noodzaak van inzien. Die hun krachten bundelen en concrete acties ondernemen.”

 

Bekendheid buiten Limburg
“Sinds de start van Maas Cleanup doe ik mee vanuit mijn werkgever Nextview. Veel van onze klanten zitten in Noord-Brabant. Dit jaar zetten we voor het eerst een actie op in die regio, want helaas het stroomgebied van de Maas ook daar erg vervuild. Hoe mooi zou het zijn een nieuwe Maas Cleanup community aan te boren en de bekendheid buiten Limburg te vergroten?”

Werk jij 18 maart ook mee aan een schonere Maas? Meld je dan aan!

Meer nieuws

6 september 2021
> cleanrivers

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

Lees meer

5 april 2023
> cleanrivers

Opruimen aan de oevers: een dag op pad met Maas Cleanup vrijwilligers

“Maas Cleanup laat de coalitie vallen. Maas Cleanup dumpt haar afval. Maas Cleanup pakt de macht,” somt Geert Gabriëls, gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed bij de provincie Limburg, de campagneslogans op.

Lees meer

16 maart 2023
> betterbusiness > cleanrivers

18 maart: Maas Cleanup Day

Zaterdag 18 maart zet Maas Cleanup zich voor het vierde jaar op rij in om de Maas en haar stroomgebieden afvalvrij te maken. Met 209 acties en meer dan 7500 aanmeldingen is de verwachting dat er ongekend veel afval wordt opgeruimd.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk