Toos Hofstede
Dauw, Maastricht
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet iets wat je erbij doet, het is een fundamenteel onderdeel van ondernemenLees het verhaal
Elke verandering begint met een idee. Met iemand die denkt: waarom niet? Waarom niet anders, waarom niet ik, waarom niet wij?
Ons netwerk brengt ondernemers, ambitieuze professionals en vrijwilligers samen. Hier delen we kennis en ervaring en bundelen we onze krachten. We helpen elkaar in de transitie naar een duurzamer bedrijf, een betrokken organisatie en uiteindelijk naar een schonere riviernatuur.
Partnerbijeenkomsten
Bijwonen van partnerbijeenkomsten met collega's
Maas Cleanup Day tools
Handschoenen, vuilniszakken,
hesjes en petten
Actie organiseren
Ondersteuning bij het organiseren van een actie tijdens Maas Cleanup Day
Zichtbaarheid
Diverse vermeldingen via onze kanalen
Maas Cleanup toolkit
Omdat je bedrijf toe is aan de volgende stap. Omdat je niet alleen winst wilt maken, maar ook waarde wilt creëren. Omdat je meer wilt achterlaten dan wat er in je testament past.
Er is een stroming op gang gekomen die niemand meer kan of wil stoppen. Samen kunnen én blijven we het tij keren.
Maas Cleanup begon in 2019 met grote woorden, volgden in 2020, 2021, 2022 en 2023 de daden. Van vrijwilliger tot gouverneur. Medewerker, beslisser, ambassadeur. Het lintje en de strik, maar ook de handschoenen en de knijper. Samen maakten we van woorden werkelijkheid. Van een idee een beweging die nog altijd groeit. In 2024 gaan we verder met onze handen uit de mouwen steken.
Vers bloed
We hebben gemerkt dat jongeren ontzettend betrokken zijn bij het zwerfafvalprobleem. Met veel energie én een frisse blik. Daarom heeft IVN Limburg een jonge brigade van 15 trainees uit verschillende richtingen ingezet om de Maas de Baas te maken.
De Maas in de wet
Nu hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivier. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas, wettelijk te verankeren. Wij willen dat aan de Maas de status van rechtspersoon wordt toegekend, net zoals o.a. mensen, bedrijven en gemeenten die hebben. Zo kunnen vertegenwoordigers van de Maas opkomen voor de Maas en haar inherente rechten, zoals het recht om vrij van afval te stromen, waarborgen. De vertegenwoordigers handelen niet alleen in het belang van de Maas, maar zelfs in naam van de Maas. Wereldwijd erkennen steeds meer landen de rechten van de natuur. Nu is het aan Nederland. Het is de hoogste tijd om onze wet- en regelgeving in te zetten om de gezondheid van onze rivieren en hun stroomgebieden te beschermen en behouden, te beginnen bij onze Maas. Daarom vragen we om niet alleen samen op te ruimen, maar ook de petitie Maas in de wet te ondertekenen.
Verbindend jaarprogramma
Om steeds opnieuw de volgende stap te zetten, stellen we voor partners een verbindend jaarprogramma op met verschillende partnerbijeenkomsten. Leidend zijn de thema’s Refuse, Reduce, Reuse en Recycle, aangevuld met Rot, Reflect en Reimagine.