Clean Rivers, Better Business

Volta Limburg nieuwe partner in Maas Cleanup

Suzanne Smeets: ‘We willen echt een voorloper zijn.’

‘Er is geen branche met een mooiere uitdaging dan de onze’. Het is een uitspraak met een hoog waarheidsgehalte want hij wordt gedaan bij Volta Limburg. De specialist voor energiebesparende maatregelen voor thuis en bedrijven is een nieuwe partner voor de Maas Cleanup. En die stap heeft een reden.

Zeker op het vlak van energie veranderen de tijden snel en in 2021 gaat de leiding van Volta Limburg om tafel om zich te bezinnen op de koers van het bedrijf. Het overleg mondt uit in een nieuwe missie en strategie. De stip op de horizon die wordt gezet, is groen: ‘Wij willen onze klanten helpen met duurzame energie zodat we samen werken aan een leefbaar klimaat. En daarin willen we echt een voorloper zijn. Onze nieuwe missie is dan ook ‘Duurzame Doeners: Samen voor een beter klimaat’, vat Suzanne Smeets samen. Zij is bij Volta Limburg verantwoordelijk voor marketing en communicatie.

Van monteur naar ambassadeur
Inmiddels wordt de gasgestookte cv-ketel en boiler ingehaald door de vernieuwing in de wereld van opwekking en gebruik van energie. Met gerichte overnames van bedrijven, onder meer Fraku in Venlo, Willems Klimaat- en Koudetechniek in Beek en Volta Solar in Heerlen, groeit Volta Limburg recent uit tot de Volta Limburg Groep en verzekert zich zo van kennis en klanten in de hele eigentijdse keten van opwekking, verwarming, koeling en opslag van energie. Voor Volta Limburg is er door de nieuwe missie en door de uitbreiding van het aanbod aan particuliere en zakelijke klanten volop werk aan de winkel. Suzanne Smeets: ‘Wij willen onze medewerkers mee krijgen. Want dat is nodig om onze nieuwe missie om te zetten naar de dagelijkse praktijk. Onze monteurs groeien bijvoorbeeld uit naar ambassadeurs van duurzaamheid die klanten helpen met praktische tips.’

‘Nu is het moment is om ècht iets te doen aan duurzaamheid.’
Suzanne Smeets

Green team
Een nieuwe missie bedenken is één ding, die missie vervolgens in de praktijk van alledag uitvoeren is andere koek. De oplossing bij Volta Limburg is een ‘Green Team’. Medewerkers
konden zich aanmelden om in dit team samen na te denken en ideeën te verzamelen. ‘Het is voor ons heel belangrijk dat we zelf doen wat we zeggen,’ benadrukt Suzanne Smeets. Het ‘Green Team’ bedenkt en realiseert de duurzame ideeën, groot en klein waar de afdelingen zelf mee aan de slag kunnen. Momenteel lopen bijvoorbeeld projecten voor elektrische bedrijfsauto’s, het voorkomen van afval (‘moet er een brief naar de klant of wordt het een mail?’) en het reviseren van defecte of versleten apparaten. De mogelijkheden zijn legio en reiken tot en met initiatieven om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen. Suzanne Smeets: ‘Het is leuk om te zien hoeveel verschillende initiatieven het Green Team in onze organisatie oproept.’

Groen hoofdkantoor
De keuze voor duurzaamheid en de overnames van de diverse bedrijven leiden bij Volta Limburg tot nog een ingrijpend besluit: er komt een nieuw hoofdkantoor in Echt, op te leveren in 2024. Hier gaan alle disciplines bij en met elkaar werken. Samen met een investeerder wordt op dit moment gewerkt aan een kantoor dat ‘het goede voorbeeld gaat geven op energie-gebied’, belooft Suzanne Smeets. Het kantoor wordt tevens een educatief centrum om de eigen kennis over duurzaamheid uit te dragen.

Maas Cleanup
‘Doen wat we zelf preken’ betekent ook dat het bedrijf iets terug wil doen voor de samenleving. Dat gebeurt onder meer door het beschikbaar stellen van kleine donaties die via medewerkers lokale verenigingen en goede doelen bereiken. De focus op duurzaamheid en de gevoeld maatschappelijke verantwoordelijkheid bracht Volta Limburg ook tot het besluit om partner te worden in de Maas Cleanup. Tijdens de jaarlijkse actiedag van 2022 op 17 september zal een team van Volta Limburg-medewerkers de omgeving rondom het kantoor in Schinnen opruimen. Aan de beurt komen de oevers van de Geleenbeek en van het recreatiegebied Mulderplas. ‘Samen met ons hele pakket van maatschappelijke sponsoring hopen we dat de Maas Cleanup ons helpt er iedereen intern bewust van te maken dat nu het moment is om ècht iets te doen aan duurzaamheid.’

Meer nieuws

13 februari 2023
> cleanrivers

‘Ik hoop dat iedereen inziet dat de Maas de levensader van Limburg is’

Vrijwilliger Marije Freriks zet zich al 10 jaar in om de oevers van de Maas bij Geijsteren-Venray schoon te houden. En ze hoopt van harte dat er dag komt waarop dat niet meer nodig is.

Lees meer

12 augustus 2021
> betterbusiness

Salesforce: De planeet telt mee als belangrijke aandeelhouder

Weinig bedrijven legden 22 jaar geleden bij de oprichting vast dat de planeet meetelt als aandeelhouder. Juist zo’n bedrijf stapt nu aan boord bij Maas Cleanup: Salesforce.

Lees meer

26 augustus 2021
> cleanrivers > maasindewet

‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’

Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk