Clean Rivers, Better Business

‘In onze wegwerpmaatschappij is de natuur een consumptiegoed geworden’

Peter van Troost is al jaren actief in Maasgouw. De opruimdagen aan de oevers van Ohé en Laak zijn niet alleen nuttig, ze zijn ook gezellig.

Goed gevoel
“Sinds een aantal jaar monitor ik gevonden afval voor het initiatief ‘Schone Rivieren’. Toen ik in 2021 werd gevraagd of ik Maas Cleanup in de gemeente Maasgouw wilde opzetten, deed ik dat graag. Sindsdien struin ik met vrijwilligers de oevers van de Maas bij Ohé en Laak af. Naast nuttig zijn deze opruimdagen ook erg gezellig. Ze geven me een goed gevoel.”


Zapperen
“Naast een schone Maas zet ik me in voor een schone leefomgeving in het algemeen. Elke eerste zaterdag van de maand ga ik met inwoners van de wijk Echt-Zuid op pad om zwerfafval in de straten en het buitengebied op te ruimen. Zapperen noem ik dat: tijdens een wandeling een zak meenemen en oprapen wat je tegenkomt. De afgelopen twee jaar verzamelde ik zo al ruim 400 volle zakken.”

Consumptiegoed
“Elke keer weer sta ik versteld van wat er wordt weggegooid. Ik verbaas me over de onverschilligheid van mensen. Bij stoplichten hoopt het afval zich op, terwijl het zo weinig moeite kost dit bij aankomst thuis in de kliko te gooien. In onze wegwerpmaatschappij is de natuur ook een consumptiegoed geworden.”

'Helaas vind ik nog steeds afval van het hoogwater van 2021: van een overstroomde boterfabriek in België komen anderhalf jaar later nog steeds plastic kuipjes met het water mee'
Peter van Troost

Koelkast
“Na het hoogwater van 2021 kwam ik de meest gekke dingen tegen: van complete aanlegsteiger tot tuinhuisje. Een weggestroomde koelkast bleek vol te zitten met blikjes fris. Daar hebben de vrijwilligers en ik na de opruimactie onze dorst mee gelest. Helaas vind ik nog steeds afval van toen: van een overstroomde boterfabriek in België komen anderhalf jaar later nog steeds plastic kuipjes met het water mee.”

 

Aanspreken
“Opruimen blijft dus nodig, nietsdoen is voor mij geen optie. De acties van Maas Cleanup zijn heel zinvol, maar voor een echte oplossing is een gedragsverandering nodig. Ik word blij als ik zie dat kinderen meedoen en soms zelfs hun ouders corrigeren. Elkaar aanspreken op ons gedrag helpt.”

Meer nieuws

27 september 2021
> betterbusiness > cleanrivers > maasindewet

Resultaten Maas Cleanup 2021

Wauw! Dit jaar kleurde Limburg maar liefst twee (!) keer blauw, en inmiddels zijn de resultaten daarvan binnen.

Kijk je mee? Geluid aan! 

7 november 2021
> maasindewet

Klimaatmars 2021

Op 6 november 2021 verzamelden meer dan 40.000 mensen zich voor de Klimaatmars in Amsterdam. En natuurlijk waren wij erbij om op te komen voor Moeder Maas.

Lees meer

6 september 2021
> cleanrivers

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk