Clean Rivers, Better Business

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

In het weekend van 23 t/m 26 september 2021 vindt de traditionele “Grote Voorjaarsschoonmaak” plaats die was uitgesteld vanwege COVID-19. Deze wordt gecoördineerd door BeWaPP. Daarnaast coördineert het Contrat de Rivière Meuse Aval van 13 tot 26 september een uitgebreide Operatie Schone Rivieren in alle 45 gemeenten op haar grondgebied. Bovendien organiseert CRMA opruimacties tijdens World Clean Up-Day op 18 september 2021. De stad Plombières biedt dan in samenwerking met de Vissersvereniging van Moresnet en Natagora de schoonmaak van het deelstroomgebied Geule aan.

Meehelpen?

– Weekend van 23 tot 26 september: kom met ons mee door hier een gebied te selecteren.
– Week van 13 tot 22 september: check deze kaart.

Alle informatie wordt in het Frans weergegeven.

Wat is er al bereikt?

De prioriteit van de federale, regionale en gemeentelijke autoriteiten was de huisvesting van gezinnen op lange termijn, aangezien verschillende huizen waren weggespoeld of ernstig beschadigd door de golven. Ook de infrastructuur zwaar geleden: 26 km gasleidingen moeten worden vervangen, elektrische hoogspanningscabines zijn buiten werking, 16 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn stilgelegd. De autowrakken moesten worden geëvacueerd (50.000 voertuigen en 2 binnenschepen) uit de waterwegen en was de zorg voor de veiligheid van het terrein prioriteit nummer 1 alvorens de inzameling van ander afval te kunnen overwegen. Op initiatief van minister Céline Tellier werden de hele maand augustus in samenwerking met Wallonia River Contracts en de BeWaPP-cel “solidariteitsreinigingsoperaties” georganiseerd.

Meer nieuws

26 juni 2020
> betterbusiness > cleanrivers

Grote schoonmaak voor onze Maas

De oevers van de Maas tussen Eijsden en Mook krijgen 19 september een grote beurt. Met steun van bedrijven en duizenden vrijwilligers wordt afval op en langs het Limburgse deel van de rivier opgeruimd. Initiatiefnemer Huub Waterval legt uit.

Lees meer

4 september 2020
> maasindewet

Jessica den Outer, ambassadrice Maas Cleanup

‘Moeder Maas heeft het basisrecht om vrij te kunnen stromen zonder plastic soep’.

Lees meer

19 september 2020
> cleanrivers

In de media 2020

Overweldigd zijn we door de positieve reacties die we ontvangen op ons initiatief. Hieronder een greep uit de aandacht die de media geeft aan Maas Cleanup. Schroom niet om de berichten binnen je eigen netwerk te delen, spread the word!

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk