Clean Rivers, Better Business

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

In het weekend van 23 t/m 26 september 2021 vindt de traditionele “Grote Voorjaarsschoonmaak” plaats die was uitgesteld vanwege COVID-19. Deze wordt gecoördineerd door BeWaPP. Daarnaast coördineert het Contrat de Rivière Meuse Aval van 13 tot 26 september een uitgebreide Operatie Schone Rivieren in alle 45 gemeenten op haar grondgebied. Bovendien organiseert CRMA opruimacties tijdens World Clean Up-Day op 18 september 2021. De stad Plombières biedt dan in samenwerking met de Vissersvereniging van Moresnet en Natagora de schoonmaak van het deelstroomgebied Geule aan.

Meehelpen?

– Weekend van 23 tot 26 september: kom met ons mee door hier een gebied te selecteren.
– Week van 13 tot 22 september: check deze kaart.

Alle informatie wordt in het Frans weergegeven.

Wat is er al bereikt?

De prioriteit van de federale, regionale en gemeentelijke autoriteiten was de huisvesting van gezinnen op lange termijn, aangezien verschillende huizen waren weggespoeld of ernstig beschadigd door de golven. Ook de infrastructuur zwaar geleden: 26 km gasleidingen moeten worden vervangen, elektrische hoogspanningscabines zijn buiten werking, 16 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn stilgelegd. De autowrakken moesten worden geëvacueerd (50.000 voertuigen en 2 binnenschepen) uit de waterwegen en was de zorg voor de veiligheid van het terrein prioriteit nummer 1 alvorens de inzameling van ander afval te kunnen overwegen. Op initiatief van minister Céline Tellier werden de hele maand augustus in samenwerking met Wallonia River Contracts en de BeWaPP-cel “solidariteitsreinigingsoperaties” georganiseerd.

Meer nieuws

8 maart 2023
> cleanrivers

‘Of we met 5 of 100 vrijwilligers zijn: we leveren altijd een bijdrage’

Edith Rutten en Marc Crousen zetten zich vanuit hun stichting Eijsden-Margraten Cleanup in voor een afvalvrije omgeving. Ondanks dat het af en toe een onbegonnen strijd lijkt, blijven zij zich onverminderd inzetten.

Lees meer

3 januari 2022
> maasindewet

Onderzoek: rechten voor de Maas

Sanne, Abigail, Mirjam, Teresam en Shireen (Wageningen University) onderzochten rechten voor rivieren wereldwijd en pasten de lessen die zij hieruit haalden toe op rechten voor de Maas. Hun conclusie: geef de Maas rechten!

Lees meer

4 september 2023
> betterbusiness > cleanrivers

‘De balans tussen de economische en ecologische belangen is scheef’

Met de founding partners van Maas Cleanup blikken we terug op de afgelopen jaren. Waarom de Maas nog niet plasticvrij is, niet gelukt is en wat er nodig is om dit doel wél te behalen, bespreken we met Huub Waterval van Nextview.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk