Clean Rivers, Better Business

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

In het weekend van 23 t/m 26 september 2021 vindt de traditionele “Grote Voorjaarsschoonmaak” plaats die was uitgesteld vanwege COVID-19. Deze wordt gecoördineerd door BeWaPP. Daarnaast coördineert het Contrat de Rivière Meuse Aval van 13 tot 26 september een uitgebreide Operatie Schone Rivieren in alle 45 gemeenten op haar grondgebied. Bovendien organiseert CRMA opruimacties tijdens World Clean Up-Day op 18 september 2021. De stad Plombières biedt dan in samenwerking met de Vissersvereniging van Moresnet en Natagora de schoonmaak van het deelstroomgebied Geule aan.

Meehelpen?

– Weekend van 23 tot 26 september: kom met ons mee door hier een gebied te selecteren.
– Week van 13 tot 22 september: check deze kaart.

Alle informatie wordt in het Frans weergegeven.

Wat is er al bereikt?

De prioriteit van de federale, regionale en gemeentelijke autoriteiten was de huisvesting van gezinnen op lange termijn, aangezien verschillende huizen waren weggespoeld of ernstig beschadigd door de golven. Ook de infrastructuur zwaar geleden: 26 km gasleidingen moeten worden vervangen, elektrische hoogspanningscabines zijn buiten werking, 16 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn stilgelegd. De autowrakken moesten worden geëvacueerd (50.000 voertuigen en 2 binnenschepen) uit de waterwegen en was de zorg voor de veiligheid van het terrein prioriteit nummer 1 alvorens de inzameling van ander afval te kunnen overwegen. Op initiatief van minister Céline Tellier werden de hele maand augustus in samenwerking met Wallonia River Contracts en de BeWaPP-cel “solidariteitsreinigingsoperaties” georganiseerd.

Meer nieuws

3 augustus 2021
> cleanrivers

Waterschap Limburg zoekt in afval naar de bron

Samen met vrijwilligers van het IVN speurt Waterschap Limburg naar de bron van het afval in de Roer en de Geul.

Lees meer

8 juli 2020
> cleanrivers

Kijk: Sylvia Spierts gaat de grens over!

"Niemand is wettelijk verantwoordelijk voor het afval in water. Jij niet, ik niet..."

Bekijk de video

17 juni 2022
> betterbusiness

FD interview: Zij bieden een helpende hand

Huub Waterval (43), directeur en eigenaar van een adviesbureau, richtte in 2019 de stichting Maas Cleanup op. Hij organiseert opruimacties om de Maas plasticvrij te maken. Waterval woont samen in Maastricht en heeft een zoon.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk