Clean Rivers, Better Business

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

In het weekend van 23 t/m 26 september 2021 vindt de traditionele “Grote Voorjaarsschoonmaak” plaats die was uitgesteld vanwege COVID-19. Deze wordt gecoördineerd door BeWaPP. Daarnaast coördineert het Contrat de Rivière Meuse Aval van 13 tot 26 september een uitgebreide Operatie Schone Rivieren in alle 45 gemeenten op haar grondgebied. Bovendien organiseert CRMA opruimacties tijdens World Clean Up-Day op 18 september 2021. De stad Plombières biedt dan in samenwerking met de Vissersvereniging van Moresnet en Natagora de schoonmaak van het deelstroomgebied Geule aan.

Meehelpen?

– Weekend van 23 tot 26 september: kom met ons mee door hier een gebied te selecteren.
– Week van 13 tot 22 september: check deze kaart.

Alle informatie wordt in het Frans weergegeven.

Wat is er al bereikt?

De prioriteit van de federale, regionale en gemeentelijke autoriteiten was de huisvesting van gezinnen op lange termijn, aangezien verschillende huizen waren weggespoeld of ernstig beschadigd door de golven. Ook de infrastructuur zwaar geleden: 26 km gasleidingen moeten worden vervangen, elektrische hoogspanningscabines zijn buiten werking, 16 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn stilgelegd. De autowrakken moesten worden geëvacueerd (50.000 voertuigen en 2 binnenschepen) uit de waterwegen en was de zorg voor de veiligheid van het terrein prioriteit nummer 1 alvorens de inzameling van ander afval te kunnen overwegen. Op initiatief van minister Céline Tellier werden de hele maand augustus in samenwerking met Wallonia River Contracts en de BeWaPP-cel “solidariteitsreinigingsoperaties” georganiseerd.

Meer nieuws

23 juni 2021
> cleanrivers

Proef om meer medicijnresten uit afvalwater te halen

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) test of het mogelijk is meer medicijnresten uit afvalwater te halen.

Lees meer

22 juni 2021
> maasindewet

Workshop: Rechten voor de Maas

Benieuwd hoe we rechten aan de Maas (en andere rivieren) gaan geven? Waarom dit belangrijk is? En hoe jij hier aan bij kan dragen? Meld je aan voor de workshop Rechten voor de Maas op 14 juli en leer meer over de Maas in de wet!

Lees meer

12 september 2020
> betterbusiness > cleanrivers

Jos van Beek, projectleider Maas Cleanup

Op weg naar een community voor het Limburgse bedrijfsleven.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk