Clean Rivers, Better Business

Reactie protest Fridays for Future

Deze week zijn de advertenties voor Maas Cleanup Day op driehoeksborden in Maastricht voorzien van pamfletten van Fridays for Future.

Aanstaande zaterdag is het weer tijd voor Maas Cleanup Day met duizenden vrijwilligers. Dit is de tweede opruimactie die we dit jaar organiseren. Deze week zijn de advertenties voor Maas Cleanup Day op driehoeksborden in Maastricht voorzien van pamfletten van Fridays for Future. Daarop wordt vermeld dat er door Chemelot microplastics worden geloosd en dat meedoen aan Maas Cleanup een vorm van greenwashing is.

Maas Cleanup heeft zich ook verbaasd over de afgegeven vergunning voor het lozen van 14.400 kg microplastics per jaar in de Maas. Achter de schermen hebben wij druk overleg gevoerd en er zijn als resultaat hiervan ook vragen gesteld aan de politiek op provinciaal en nationaal niveau. Het is duidelijk dat de economische belangen hier zwaarder wegen dan de ecologische belangen. Maas Cleanup beoogt juist met een initiatief als Maas in de Wet hier een halt aan toe te roepen en verzamelt daarom 50.000 handtekeningen door middel van een petitie.

Wij vinden dat geheel ten onrechte gewag wordt gemaakt van greenwashing door Maas Cleanup. Hiervan is geen sprake. Fridays for Future Maastricht vraagt weliswaar aandacht voor een belangrijke kwestie, echter het in twijfel trekken van onze integriteit vinden wij teleurstellend. Dit doet geen recht aan de inspanningen van onze duizenden vrijwilligers en aangesloten organisaties.

Maas Cleanup is een netwerk van bedrijven, (natuur-) organisaties en vrijwilligers. We helpen elkaar in de transitie naar een duurzamer bedrijf en uiteindelijk naar een schonere riviernatuur. We werken samen met het bedrijfsleven vanuit een intrinsieke motivatie. Juist door bedrijven te betrekken geloven we dat we met meer slagkracht en innovatie aan duurzame oplossingen kunnen werken. 

Organisatie Maas Cleanup

 

Meer nieuws

6 mei 2023
> betterbusiness

‘We hebben een beweging op gang gebracht’

Met de founding partners van Maas Cleanup blikken we terug op de afgelopen jaren. Zo ook met Camille Oostwegel van Oostwegel Collection.

Lees meer

4 juni 2021
> betterbusiness

Save the date: #BetterBusiness event op 9 september 2021

Voor de partners, sponsoren en hun collega’s organiseren we donderdagmiddag 9 september een #BetterBusiness event.

Lees meer

31 maart 2023
> betterbusiness > cleanrivers > maasindewet

#BetterBusiness Conferentie 2023

Op vrijdag 17 maart vond de jaarlijkse Better Business Conferentie plaats bij Château St. Gerlach in Houthem. Sprekers als Dirk Groot, Annette-Nobuntu Mul en Jessica den Outer trapten het nieuwe Maas Cleanup jaar af met inspirerende lezingen.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk