Clean Rivers, Better Business

Proef om meer medicijnresten uit afvalwater te halen

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) test of het mogelijk is meer medicijnresten uit afvalwater te halen.

Tijdens de onlangs gestarte proef wordt voor het eerst de combinatie van poederkool en de biologische Nereda®-zuivering gebruikt. De proef met een duur van 14 maanden wordt uitgevoerd in de zuiveringsinstallatie in Simpelveld.

De Nereda-zuivering werkt met bacteriën. Door er de inzet van poederkool aan te koppelen, binden de medicijnresten aan het slib van het zuiveringsproces. Dat slib wordt afgevoerd en verbrand. Bij eerder onderzoek met poederkool kon 80 procent van de medicijnresten uit het water worden gehaald. Zonder gebruik van poederkool is dat 40 procent. WBL voegt nu de poederkooldosering voor het eerst toe aan een Nereda-installatie om te zien of het percentage verwijderde medicijnresten ook in deze setting  beter kan.

WBL koos voor Simpelveld omdat deze installatie loost op de ecologisch gevoelige Eyserbeek. Meer dan 50 procent van het water in de beek komt van de zuiveringsinstallatie. De Eyserbeek stroomt verder stroomafwaarts door een waterwingebied van Waterleidingbedrijf Limburg (WML). Vanuit het voorzorgprincipe is het daarom gewenst dat dit water zo schoon mogelijk is.

190.000 kilo
Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) komt er in heel Nederland elk jaar 190.000 kilo aan medicijnen terecht in het oppervlaktewater. Daarbij gaat het om uiteenlopende soorten medicijnen: van pijnstillers en antibiotica tot bloeddrukverlagers, antidepressiva en anti-epileptica. De medicijnresten vormen een risico voor waterorganismen. Uiteindelijk komen ook – zij het in minieme concentraties – resten in drinkwater dat wordt gemaakt van rivierwater en grondwater.

"Medicijnresten zijn schadelijk. Met deze extra zuiveringsstap dragen we bij aan het verder verbeteren van de kwaliteit van ons oppervlaktewater."
Arnold Jansen

Vervolg na proefperiode
Waterschapsbedrijf Limburg noemt het verbeteren van de waterkwaliteit een van de speerpunten in het beleid. Bestuurder Arnold Jansen: ‘Medicijnresten zijn schadelijk. Met deze extra zuiveringsstap dragen we bij aan het verder verbeteren van de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Met dat doel voor ogen wil WBL vervolgstappen zetten als de proef een succes blijkt. Dat is volgens WBL het geval als meer dan 70 procent van de meest voorkomende medicijnresten wordt verwijderd. Daarbij is ook belangrijk dat de kosten van het toepassen van de technologie binnen de perken blijven. Mocht dat straks blijken dan wordt de test-methode standaard ingevoerd in Simpelveld. Ook bekijkt WBL de komende jaren wat de mogelijkheden zijn op de grotere zuiveringsinstallatie in Hoensbroek.

Landelijk innovatieprogramma
De proef in Simpelveld is onderdeel van het landelijk Innovatieprogramma ‘Microverontreinigingen uit afvalwater’ (IPMV) van de STOWA, het kenniscentrum voor de waterschappen. Dit programma is bedoeld om de weg vrij te maken voor nieuwe technologieën om de waterzuivering te verbeteren.

Foto: Kristy van Berlo
Auteur: Harry Lindelauf

Meer nieuws

16 maart 2022
> maasindewet

Jan Terlouw over #Maasindewet

Nu hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivier. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas, wettelijk te verankeren. Waarom? Kijk de video van Jan Terlouw.

Bekijk de video

6 september 2021
> cleanrivers

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

Lees meer

22 maart 2023
> cleanrivers

‘In onze wegwerpmaatschappij is de natuur een consumptiegoed geworden’

Peter van Troost is al jaren actief in Maasgouw. De opruimdagen aan de oevers van Ohé en Laak zijn niet alleen nuttig, ze zijn ook gezellig.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk