Clean Rivers, Better Business

Limburgse bedrijven slaan handen ineen om de Maas schoon te houden

Van multinational DSM tot hotel- en restaurantbedrijf Oostwegel, het bedrijfsleven in Limburg slaat de handen ineen om het zwerfafval te verwijderen uit de Maas.

Tijdens World Cleanup Day op 19 september organiseren de bedrijven hun eerste grootscheepse opruimactie, waarmee ze 5.000 Limburgers op de been willen krijgen. De actie in Limburg valt samen met World Cleanup Day, een wereldwijd initiatief van meer dan 150 landen in de strijd tegen zwerfafval. Naast DSM en Oostwegel (bekend van de Chateau Neercanne) doen ook bedrijven als Salesforce, Waterschap Limburg en Sabic mee. Zij hebben zich voor drie jaar verbonden aan ‘Maas Cleanup’. Ook zijn er sponsors, zoals Q-Park, Boels, Rabobank, ING en Rijkswaterstaat. Onlangs ondertekenden ze het manifest ‘Clean Rivers, Better Business’ op de binnenplaats van het Kruisherenhotel in Maastricht.

“Het probleem groeit, dat blijkt uit de stijgende hoeveelheid afval dat via stroompjes, beken en rivieren uiteindelijk in de oceanen terechtkomt”, zegt Toos Hofstede, een van de initiatiefnemers en directeur van communicatiebureau Viastory. “Ook de vervuiling van de oevers wordt groter en problematischer.”

Duurzame spin off

Op meer dan twintig locaties langs het stroomgebied van de Maas worden opruimacties georganiseerd. Ook individuele burgers kunnen zich aanmelden. Hofstede hoopt dat nog meer bedrijven zich aansluiten en niet alleen een dagje meedoen. “Het kan een mooie spin off opleveren als bedrijven ook duurzame maatregelen doorvoeren in hun eigen bedrijfsvoering”. Het motto van Maas Cleanup is dan ook: clean rivers, better business.

De deelnemende bedrijven steken de komende drie jaar telkens een dag de handen uit de mouwen om het afval langs de Maas op te ruimen. Ze hebben uiteenlopende motivaties om mee te doen. Veel ondernemers willen graag iets aan duurzaamheid doen, maar weten niet precies hoe. “Dan is dit een goed project”, vertelt Hofstede. “De vervuiling van de Maas aanpakken is geen ver-van-mijn-bedshow. Mensen zien de Maas echt als een levensader. Het schoonmaken van de rivier is een mooi project om je medewerkers te mobiliseren, ze bewust te maken en verder in gesprek te komen wat je binnen je eigen bedrijf kunt doen om de wereld een beetje beter te maken.”

De kracht van het bedrijfsleven

“Ik geloof in de kracht van het bedrijfsleven. Als bedrijven er de schouders onder zetten dan krijgen we echt wat in beweging. Bij bedrijven zit de innovatiekracht en de daadkracht”, aldus Hofstede. Overigens laten de lokale politici zich niet onbetuigd. Hofstede kreeg een telefoontje uit het gemeentehuis van Maastricht. “Op 19 september zullen ook Maastrichtse gemeenteraadsleden met afvalzakken langs de oevers van de Maas lopen.” De oplaaiende corona-pandemie is geen bedreiging voor de opruimactie. “We doen alles op 1,5 meter hoor”, aldus Hofstede. “Bedrijven als DSM en Sabic organiseren ook geen groepsdeelname, maar stimuleren medewerkers om zich individueel bij teams aan te sluiten.”

 

Dit artikel verscheen eerder op ChangeInc, door Roy op het Veld

Meer nieuws

23 februari 2024
> betterbusiness > cleanrivers

Nieuwe partner HSV Natuurlijk Limburg: “We willen allemaal in een schone omgeving recreëren”

Als kind stond hij al met een hengel aan het water, nu is Tim Boesten de vicevoorzitter van sportvisvereniging HSV Natuurlijk Limburg. Een bevlogen groep mensen die zich inzet voor al het water in Limburg. Sinds kort is de vereniging partner.

Lees meer

29 maart 2022
> maasindewet

De Maas
naar Den Haag

Na maanden campagne voeren boden we de petitie Maas in de Wet aan de Tweede Kamer aan.

Lees meer

2 september 2020
> cleanrivers

Maurice Theunissen, vrijwilliger Maas Cleanup

‘Opruimen is goed, opruimen én de oorsprong onderzoeken is nog beter’.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk