Clean Rivers, Better Business

Maas in de wet

Wordt de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland?

Vorig jaar werd er op een dag 6000 kg zwerfafval uit de Maas gehaald tijdens een opruimdag in Limburg. Het behoeft geen uitleg dat dat afval niet in en langs de Maas hoort te liggen. En dan blijven er ook nog afvalresten achter in het water en in de grond. Blijkbaar is het ons niet gelukt om alleen met goede bedoelingen de Maas schoon te houden. Daarom willen de partners van Maas Cleanup dat de bescherming van de Maas beter in de wet vastgelegd wordt.

Maas Cleanup, dat bestaat uit tientallen bedrijven en organisaties, wil namens Moeder Maas de Maas in de wet krijgen. Nu voelt niemand zich verantwoordelijk voor het afval in onze rivier. Door de rechten voor de Maas, beter te regelen én te verankeren kan de Maas opkomen voor haar recht om vrij van zwerfafval en andere vervuiling te stromen. De geldende wet- en regelgeving kan namelijk beter uitgerust worden om de rechten van de Maas te beschermen. Op dit moment komen bedrijven en regeringen namelijk nog vrij gemakkelijk weg met beschadiging of vernietiging van de Maas.

 

Rechten voor de Maas betekent een schone omgeving voor ons
Een schone Maas betekent dat inwoners van het stroomgebied betere toegang hebben tot schoon drinkwater en wonen in een schonere omgeving. Voor bedrijven betekent het werken in harmonie met de natuur en niet meer te investeren in activiteiten die de natuur vernietigen. In veel andere landen zijn rechten voor rivieren al succesvol verankerd in de wetgeving. Zo is in Nieuw-Zeeland de Whanganui-rivier erkend als ‘een ondeelbaar en levend geheel’ en ‘een rechtspersoon’. Er zijn voogden aangewezen om de belangen van de rivier vertegenwoordigen bij bijvoorbeeld het verlenen van vergunningen.

Teken de petitie
Wij gaan zoveel mogelijk handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer met het verzoek om de rechten van de Maas op de politieke agenda te zetten. Om zo onze riviernatuur de bescherming te geven die zij verdient. We verzamelen handtekeningen tot de eerstvolgende Maas Cleanup Day op 18 september. Daarna zetten we koers naar de Tweede Kamer, bieden we de petitie aan en vragen we met meer dan 50.000 stemmen: zet de Maas in de wet.

 

Doe mee: teken de petitie

Ik wil opkomen voor mijn recht om schoon en vrij te stromen. Daarom wil ik de Maas in de wet. Doe je mee? Moeder Maas.

Teken hier de petitie

Meer nieuws

31 januari 2023
> cleanrivers

Tentoonstelling Mens & Maas

Museum de Domijnen presenteert in het Erfgoedcentrum in Sittard een overzichtstentoonstelling over de Maas, de rivier die telkens weer opnieuw een belangrijke rol speelt in het leven van de Limburgers en inwoners van de regio.

Lees meer

16 maart 2023
> betterbusiness > cleanrivers

18 maart: Maas Cleanup Day

Zaterdag 18 maart zet Maas Cleanup zich voor het vierde jaar op rij in om de Maas en haar stroomgebieden afvalvrij te maken. Met 209 acties en meer dan 7500 aanmeldingen is de verwachting dat er ongekend veel afval wordt opgeruimd.

Lees meer

30 juni 2021
> maasindewet

Jessica den Outer over rechten voor de natuur

Jessica den Outer licht aan tafel bij De Nieuws BV toe waarom de bossen en rivieren in Nederland rechten verdienen.

Bekijk de video

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk