Clean Rivers, Better Business

‘Ik voel me onderdeel van een grote beweging’

Maas Cleanup beperkt zich niet tot de grootste rivier van de provincie. Vrijwilliger Annelie Gorissen ruimt ieder jaar de oevers van de Geleenbeek in Schinnen op.

Zoon
“Via mijn zoon Noï Boesten raakte ik enthousiast voor Maas Cleanup. Als projectleider bij IVN is hij één van de initiatiefnemers. Ik weet nog dat hij van de eerste bijeenkomst terugkwam en zei: ‘Dit wordt heel groot, ik hoop dat we voldoende handen kunnen vinden!’ Inmiddels blijft het aantal opruimacties, partners en deelnemers doorgroeien.”

Geleenbeek
“Jaarlijks ruim ik, samen met vrijwilligers en medewerkers van Volta Limburg in Schinnen, de oevers van de Geleenbeek op. Langs deze rivier zitten minder bedrijven dan aan de Maas. We vinden hier vooral particulier afval, zoals wikkels en zakjes hondenpoep. Ik begrijp niet dat baasjes wel de moeite nemen de poep in een zakje te doen, maar die vervolgens niet in een prullenbak gooien.”

Verbinding
“Als vrijwilliger heb ik het gevoel onderdeel te zijn van een grote beweging: op één dag zijn ruim 10.000 mensen actief door heel de provincie. Dat geeft een gevoel van verbinding. Maar opruimen alleen is niet voldoende, de bron van vervuiling moet aangepakt worden. Daarom ben ik ook lid van het initiatief ‘Schone Rivieren’ dat zich inzet voor plasticvrije rivieren in 2030.”

'Als vrijwilliger heb ik het gevoel onderdeel te zijn van een grote beweging'
Annelie Gorissen

Opvoeding
“Natuur is voor mij erg belangrijk. Dat heb ik mijn kinderen in hun opvoeding ook mee willen geven: geniet van buiten zijn. In plaats van een uitje naar McDonald’s voor een Happy Meal, picknickten we als gezin langs de Geul. Als ik zie hoe gedreven mijn zoons nu zijn om zich in te zetten voor een betere toekomst, ben ik daar trots op.” 

Bewustwording
“Ik word dan ook blij als ik zie dat ouders met jonge kinderen meedoen met Maas Cleanup. Eén dag opruimen levert uiteraard schone oevers op, maar bewustwording van vervuiling op jonge leeftijd is nog belangrijker. Ik geef jonge deelnemers vaak posters of T-shirts mee naar huis. Die kunnen ze gebruiken in een spreekbeurt op school en zo de boodschap verder verspreiden.”

Meer nieuws

20 januari 2023
> betterbusiness > cleanrivers

‘Het ís niet normaal dat het water uit onze rivieren ondrinkbaar is’

Eigenlijk is het van de zotte. We zijn zo gewend aan vervuilde rivieren, dat we het normaal vinden er niet uit te kunnen drinken. Noï Boesten coördineert vanuit IVN de acties van Maas Cleanup.

Lees meer

23 februari 2024
> betterbusiness > cleanrivers

Nieuwe partner HSV Natuurlijk Limburg: “We willen allemaal in een schone omgeving recreëren”

Als kind stond hij al met een hengel aan het water, nu is Tim Boesten de vicevoorzitter van sportvisvereniging HSV Natuurlijk Limburg. Een bevlogen groep mensen die zich inzet voor al het water in Limburg. Sinds kort is de vereniging partner.

Lees meer

22 juni 2021
> maasindewet

Workshop: Rechten voor de Maas

Benieuwd hoe we rechten aan de Maas (en andere rivieren) gaan geven? Waarom dit belangrijk is? En hoe jij hier aan bij kan dragen? Meld je aan voor de workshop Rechten voor de Maas op 14 juli en leer meer over de Maas in de wet!

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk