Clean Rivers, Better Business

Het IPCC heeft vijf toekomstpaden voor ons uitgestippeld. Welke gaan we kiezen?

De aarde is door menselijk handelen al 1,1 graad opgewarmd en overal zijn de gevolgen merkbaar – de conclusies van het VN-klimaatpanel IPCC zijn niet mals.

We zijn er nog lang niet: de opwarming kan deze eeuw oplopen tot 5 graden. Dat hangt af van één factor: de mens.

De aarde is gemiddeld 1,1 graad opgewarmd overal ter wereld zijn de gevolgen daarvan merkbaar en de oorzaak is de mens. Maar met die eerste drie kernboodschappen houdt het vierduizend pagina’s dikke nieuwe van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bepaald niet op – het geeft alle geldende kennis over het klimaatsysteem weer. Zo komen ook alle grote klimaatvragen voor de toekomst aan bod.

Daarbij valt één pijnlijke beperking op: klimaatwetenschappers kunnen onze problemen niet oplossen. Terwijl het wetenschappelijke onderzoek steeds nauwkeuriger en ‘zekerder’ wordt, blijven de verwachtingen voor de temperatuur en bijvoorbeeld ook zeespiegelstijging mijlenver uiteenlopen. De oorzaak van die blijvende onzekerheid is die ene voor klimaatwetenschappers onvoorspelbare factor: het gedrag van de mens.

Lees verder op: De Correspondent

Handen uit de mouwen!

Doe mee met Maas Cleanup. Praat met je collega’s, je leidinggevende, je beste vriend over dit probleem. Neem een zakje mee als je wandelt tijdens de lunch en raap zwerf- afval van de grond. Ga op plasticsafari met je medewerkers en ban voorverpakte koekjes uit de kantine. Download de Litterati-app. Geef voor- lichting op scholen, alleen of met andere bedrijven. Zet je expertise in. Of sluit je aan als partner of als sponsor. Doe mee, het maakt niet uit hoe.

Kom je er niet uit? Dan zijn wij er voor je. We helpen je graag verder.

Refuse
Voorverpakte broodjes in de kantine, plastic bekers in de koffieautomaat: ze zijn natuurlijk nergens voor nodig. Weiger je werkdag door wegwerpplastic te laten vervuilen. Waar kun jij het verschil maken?

Reduce
Het beste product voor de natuur is het product dat je niet koopt. Doe jezelf, je bedrijf én het milieu een plezier en koop, verbruik en verspil minder: spullen, water, stroom. Waar kun jij vandaag mee stoppen?

Rot
Liggen je duurzaamheids- ambities hoger? Composteer dan je gft voor kantoorplant of bedrijfstuin. Thuis of op het werk: je groenafval kan prima door voor een tweede ronde. Waar zet jij de composteerbak?

Recycle
We recyclen dat het een lieve lust is. Landbouwafval wordt papier, plastic wordt kantoormeubilair. Scheid je afval en kies, als je dan toch iets koopt, voor producten die gemaakt worden van reststromen. Heb je al iets op het oog?

Reuse
Onze oma’s deden hun hele leven met een bankstel. En hun jurken. En hun fiets. Wij kunnen er, privé én zakelijk, een voorbeeld aan nemen. Wat gun jij een tweede (en een derde) leven?

Reflect
Waarom allemaal opnieuw het wiel uitvinden? Door onze kennis te delen helpen we elkaar vooruit. Evalueer hoe het gaat en neem anderen mee in de stappen die je zet. Wat wil jij met ons delen?

Reimagine
Een betere toekomst begint in je hoofd. Met de gedachte dat het kán. Dat je zelf, hoe groot of klein je bijdrage ook gaat zijn, een verschil kunt maken. Gebruik je verbeelding! En laat ons weten hoe jouw ideale morgen eruit zal zien.

Doe mee: Onderteken de petitie!

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het afval in mijn achtertuin. En dat wil ik veranderen door mijn rechten wettelijk vast te leggen. Doe je mee? Teken dan mijn petitie.

Ik onderteken de petitie

Meer nieuws

16 maart 2022
> maasindewet

Jan Terlouw over #Maasindewet

Nu hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivier. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas, wettelijk te verankeren. Waarom? Kijk de video van Jan Terlouw.

Bekijk de video

24 april 2024
> betterbusiness > cleanrivers

Nieuwe partner Maaskracht zoekt in het rivierengebied de verbinding

Weinig mensen die de uiterwaarden van de Maas beter kennen dan Leendert Verhoeven. Als technisch manager organiseert hij onder andere het groenbeheer tussen dijken en rivier, van Eijsden tot Raamsdonksveer.

Lees meer

25 maart 2022
> maasindewet

Petitie na intensief traject klaar voor de politiek

Dat de petitie ‘Maas in de wet’ op 29 maart 2022 wordt overhandigd aan een delegatie van de Tweede Kamer is te danken aan de juristen Jessica den Outer en Nina Rijsterborgh. De overhandiging markeert een mijlpaal na bijna twee jaar denk- en spitwerk.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk