Voorbeeldfunctie in duurzaam gedrag
“We willen de mensen in onze regio graag enthousiasmeren en bewust maken van duurzamer gedrag”, zegt Coen. “Duurzaamheid is een onderwerp dat vaak ver van mensen afstaat. We proberen een voortrekkersrol te vervullen door te laten zien hoe het op een eenvoudige manier anders kan.”
Zo drinken fans bij Fortuna geen frisdrank meer uit plastic bekertjes, maar uit herbruikbare hardcups die bezoekers kunnen sparen of doneren voor sfeeracties en de jeugdopleiding. Of neem de wedstrijdboekjes, die tot voor kort op papier werden verdeeld. 7.000 stuks, iedere wedstrijd. “Dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Daarom bieden we die boekjes nu alleen nog digitaal aan. Maar voor onze supporters hebben die boekjes iets nostalgisch en zijn ze belangrijk, dus moet je uitleggen waarom je zo’n beslissing neemt. Dan merk je dat je de fans in dit duurzaamheidsverhaal best meekrijgt.”
Om de regio nog bewuster te maken, werkt Fortuna Verbindt aan verschillende projecten. “We zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig met het lanceren van een webapplicatie waarmee supporters samen naar thuis- of uitwedstrijden kunnen rijden. Daarmee hopen we de uitlaatgassen gebonden aan onze activiteiten te verminderen. En natuurlijk is er onze deelname aan Maas Cleanup.”
De connectie met de Maas is evident: de rivier stroomt door de Westelijke Mijnstreek, door dorpen waar veel inwoners ‘een Fortuna-hart’ hebben. “We willen graag een bijdrage leveren aan een schonere riviernatuur én dus ook op andere manieren laten zien waar we als club voor staan.”