Clean Rivers, Better Business

‘Elk stukje afval dat ik opraap, komt niet in zee terecht’

Frank Terwindt, vrijwilliger van Maas Cleanup in Borgharen, is inmiddels elk type afval wel gewend. Toch verbaast zélfs hij zich nog over wat hij op de oevers van de Maas vindt.

Meest vervuilde oevers
“De oevers langs de Maas boven Maastricht zijn één van de meest vervuilde delen van de rivier. De gemeente Maastricht is trots op dit gebied. Maar ze lijkt zich niet erg verantwoordelijk te voelen voor het schoonhouden ervan. Sinds een jaar of vijf struin ik, samen met andere vrijwilligers, iedere week de oevers bij Borgharen en Itteren af om afval te verzamelen.”

Bijdrage
“De acties zijn erg gezellig. Ze geven me het gevoel dat ik een bijdrage lever: elk stukje afval dat ik opraap, komt niet in zee terecht. Helaas spoelt er steeds weer nieuwe rotzooi aan. Met onze kruiwagens en spades kunnen we aardig wat werk verzetten, maar de grote volumes opgehoopt afval moeten ook afgevoerd worden. Daarbij rekenen we op de beheerders van het gebied.”

Eilandjes
“Helaas nemen de verschillende gebiedsbeheerders weinig verantwoordelijkheid en wijzen ze naar elkaar. Het is zonde dat ze op eilandjes werken. Een goede coördinatie zou veel opleveren. Zo vonden we laatst opnieuw een ‘industrial dumping’ van 1.000 autobanden en bouwmateriaal. Voor zover ik weet, nam geen enkele instantie de moeite om de daders op te sporen.”

Kerstversiering
“Binnen onze groep zijn we elk type afval inmiddels wel gewend. Toch verbaas ik me erover hoeveel rijbewijzen en bankpasjes we vinden. Waarschijnlijk zijn het zakkenrollers die ze weggooien. Als het riool overstroomt, zien we sanitaire doekjes en zelfs stoma’s in de Maas belanden. Als het water zich terugtrekt, hangt dit afval als een soort treurige kerstversiering in de struiken.”

Toekomst
“Acties als de campagne ‘Maas in de Wet’, die pleit voor de Maas als rechtspersoon, stemmen me hoopvol. Uiteindelijk gaat het om een betere bescherming van de rivier. Ook zie ik mogelijkheden op plekken waar het rivierbed wordt uitgediept om overstromingen te voorkomen. Als hier meteen een afvalinterceptor geplaatst wordt, sla je twee vliegen in één klap. En er valt, denk ik, veel te winnen bij een betere samenwerking van de overheid met onze zuiderburen stroomopwaarts.”

Meer nieuws

12 september 2020
> cleanrivers

Wat nou als we het samen doen?

Daags vóór de Maas Cleanup besluiten Maastricht 4 Climate en Precious Plastic Maastricht alvast te beginnen met het opruimen van plastic.

Lees meer

18 augustus 2021
> betterbusiness

L’Ortye

Ze voelen een ‘grote verbondenheid met de Maas’ en willen met hun werk iets terug doen voor de omgeving. Daarom kiezen Vivien en Jean L’Ortye van het gelijknamige bedrijf voor steun aan Maas Cleanup.

Lees meer

7 maart 2023
> betterbusiness > cleanrivers

‘Ik hoop een Maas Cleanup community buiten Limburg aan te boren’

Raimond Bakkes is een Limburger in hart en nieren, opgegroeid aan de Maas. Samen met andere vrijwilligers organiseert hij de eerste Maas Cleanup actie in Noord-Brabant.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk