Clean Rivers, Better Business

WML: in- en extern ‘anders doen’

Wat als we het samen anders doen? Die uitnodigende vraag stelt de Maas Cleanup. Wij vroegen de organisaties die Maas Cleanup steunen wat zij in eigen huis ‘anders doen’ om minder plastic te gebruiken. Dit keer WML, het Limburgse drinkwaterbedrijf.

‘Anders doen’ betekent bij WML intern dat afval zoveel mogelijk wordt voorkomen. Plastic borden, bestek of rietjes zijn taboe en het gebruik van plastic waterbekertjes en -flesjes wordt ontmoedigd. Scheiden van het onvermijdelijke afval is vanzelfsprekend voor de ruim 400 WML-medewerkers die aparte afvalbakken gebruiken voor de bekende serie plastic, GFT, papier en restafval.

Extern betekent ‘anders doen’ bijvoorbeeld dat op evenementen waar WML voor het drinkwater zorgt, de overstap is gemaakt naar biologisch afbreekbare bekers van bioplastic. Maar bij voorkeur wordt zoveel mogelijk gewerkt met herbruikbare waterdragers om wegwerpplastic te voorkomen. Tijdens evenementen zamelen recycleteams het afval in.

Schoongebied
In 2020 sloot WML zich aan bij de Maas Cleanup en ook op 18 september 2021 is WML weer actief in de provincie voor de tweede editie van de Maas Cleanup. Naast WML’ers die zelf in actie komen, roept WML alle Limburgers op mee te doen. Dat kan onder meer bij opruimacties op de wandelroutes in de waterwingebieden van WML. Deze gebieden zijn overigens het hele jaar door aangemerkt als schoongebied, onder andere op Supportervanschoon.nl en in onze wandel- en fietsrouteboekjes.

Watertaps
WML draagt het ‘minder afval-schone rivieren-ideaal’ het hele jaar door actief uit. In de strijd tegen het wegwerpplastic plaatst WML samen met gemeenten, instellingen en bedrijven, overal in de provincie Limburg binnen- en buiten watertaps, waar iedereen gratis water kan tappen, bij voorkeur in een eigen (herbruikbare) bidon of fles. De taps staan in natuurgebieden, op wandel- en fietsroutes, in steden, bij stations, in het gemeentehuis, in winkelcentra, bij sportclubs en op scholen.

Bronbescherming
Voor WML is het belangrijk om de bronnen van het Limburgse drinkwater te beschermen zodat er ook in de toekomst voldoende betrouwbaar en betaalbaar drinkwater beschikbaar blijft. Hiervoor is de medewerking nodig van alle Limburgers, bijvoorbeeld door het schoonmaken en schoonhouden van de natuur.

Fotografie: WML.nl
Auteur: Harry Lindelauf

Meer nieuws

9 maart 2023
> cleanrivers

Maas Cleanup pakt de macht!

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen verovert de nieuwe campagne van Maas Cleanup de straten. We overtreden elke wet, laten de coalitie vallen, en dumpen ons afval. Niet heus natuurlijk: tussen de regels door klinkt een andere boodschap.

Lees meer

21 maart 2023
> cleanrivers

Het Limburgs Museum lanceert innoverend online multimediaal verhalenplatform

Ons.limburgsmuseum.nl zet actief in op de verhalen van de Limburgers zelf. Op dit platform is er de mogelijkheid om hun ervaringen, herinneringen en kennis te delen.

Lees meer

2 november 2023
> cleanrivers > maasindewet

Tweede Kamer verkiezingen: ‘Rechten voor de Natuur’

In Maart 2022 boden we de petitie Maas in de Wet aan in de Tweede Kamer. Ondanks de 10.000 ondertekeningen en de urgentie van het onderwerp, kregen we geen terugkoppeling. Hoe staat het er nu voor met de naderende verkiezingen van 22 november 2023?

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk