Clean Rivers, Better Business

Waterschap Limburg zoekt in afval naar de bron

Samen met vrijwilligers van het IVN speurt Waterschap Limburg naar de bron van het afval in de Roer en de Geul.

Loek Berden (foto) van het Waterschap: ‘Wij kijken welk afval we aantreffen en of het mogelijk is een relatie te leggen tussen het afval en de omgeving.’ Door de oorsprong van het vuil te achterhalen, wordt het mogelijk om met de ‘producenten’ van het afval in gesprek te gaan en samen een oplossing te zoeken. Dat werkt goed, ziet Loek Berden: ‘Je merkt dat er echt interesse is om te helpen’. Praktijkvoorbeeld: tennisballen in het water, afkomstig van een tennisbaan langs de Geul. Door overleg met de tennisvereniging werd al snel een oplossing gevonden, in de vorm van een verhoging van de afrastering.

Van tak tot tractorband
Het onderzoek is onderdeel van het ‘Litter free rivers and streams’ (LIVES) project dat zich richt op een zwerfafvalvrije Maas en zijrivieren in de Euregio Maas-Rijn. Bij de Burgemeester Geuljanslaan in Roermond verzamelt een drijfbalk het vuil in de Roer. De vangst is divers: takken en boomstammen, pallets, delen van bankstellen, fietsen, plastic verpakkingen en bij hoogwater zelfs tractorbanden. Al het verzamelde afval wordt gesplitst in een organisch deel en in een anorganisch deel. Een keer per maand analyseren vrijwilligers van het IVN die laatste component. De resultaten worden vergeleken met eenzelfde soort analyses in het project Schone Maas.

Deelname aan de Maas Cleanup, LIVES en de Schone Maas is onderdeel van de inspanningen van het Waterschap voor schonere rivieren en waterlopen. Mooier en beter en zoals Loek Berden het formuleert: ‘Wat er in niet in ligt, hoeven wij er niet uit te halen.’

Fotografie: Jonathan Vos
Auteur: Harry Lindelauf

Meer nieuws

24 juni 2021
> maasindewet

Maas in de wet

Wordt de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland?

Lees meer

20 april 2023
> maasindewet

VPRO Tegenlicht – Stem van de Natuur

De Stem van de Natuur van VPRO Tegenlicht online en 20 april 2023 om 20:20 uur op NPO 2. Met bijzondere aandacht voor Maas Cleanup en onze petitie #maasindewet.

Lees meer

13 februari 2023
> cleanrivers

‘Ik hoop dat iedereen inziet dat de Maas de levensader van Limburg is’

Vrijwilliger Marije Freriks zet zich al 10 jaar in om de oevers van de Maas bij Geijsteren-Venray schoon te houden. En ze hoopt van harte dat er dag komt waarop dat niet meer nodig is.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk