Clean Rivers, Better Business

Maas Cleanup ruimt in één dag 200.000 kilo afval op

Duizenden vrijwilligers hebben samen met bedrijven en (natuur)organisaties gigantisch veel werk verzet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken.

In totaal zijn er 209 acties georganiseerd, waarvan dit jaar ook 15 langs Belgische oevers. De organisatie bracht 10.000 mensen op de been en ruimde, na eerste schatting, 200.000 kilo afval op.

En de impact is enorm. Want niet alleen het vuil langs de oevers en in het water moet worden opgeruimd. Ook al het andere zwerfvuil moet verzameld worden. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. De hulp van al die vrijwilligers is dus hard nodig. Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas.

Bekijk en download alle Maas Cleanup 2023 foto’s.

Zo’n tienduizend vrijwilligers hebben zaterdag in Limburg en Brabant plastic en ander afval uit de Maas gehaald. De eerste inschatting komt neer op zo’n 200.000 kilo afval. Daarnaast waren in steden en dorpen in de omgeving ook talloze vrijwilligers actief met het opruimen van plastic afval. Voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup is erg tevreden. “Het is het vierde jaar dat we dit doen, en de animo blijft onverminderd groot. Ook de verplaatsing naar het voorjaar bleek succesvol. We hebben daarvoor opnieuw de handen ineen geslagen met honderden vrijwilligers die al jaren opruimen in het voorjaar. Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons niet gelukt zoveel op te ruimen”.

'We hebben voor het voorjaar opnieuw de handen ineen geslagen met honderden vrijwilligers die al jaren opruimen in het voorjaar. Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons niet gelukt zoveel op te ruimen.'
Huub Waterval

Voogdijschappen en pickup points
Noi Boesten: “Vorig jaar zijn we gestart met centrale pickup points die samen met de aangesloten bedrijven worden beheerd. Die blijken ook dit jaar een een groot succes”. Partners adoptereen een deel van een oever, een afval hotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoon houden van het gebied. Dit voogdijschap uitte zich dit jaar in de vorm van pickup points waar deelnemers hun spullen konden ophalen en na afloop samenkwamen voor een gezellig samenzijn. De bij Maas Cleanup aangesloten bedrijven krijgen hiermee een goed inzicht in dát deel van de Maas en wat er ter plekke speelt. Zo kunnen zij zich gaan opstellen als voogd van dit stuk Maas. Bedreigingen voor de Maas krijgen daarmee een eigen stem. Dit concept komt voort uit de petitie die Maas Cleanup voorjaar 2022 heeft ingediend in de Tweede Kamer. Maas Cleanup wacht niet op een besluit, maar laat zelf zien dat het nu al beter kan en moet.

Maas Cleanup
Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij samen oplosser worden van het afvalprobleem. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een bruisende community van bedrijven en organisaties die met elkaar werken aan een duurzamere wereld.

Meer nieuws

15 maart 2022
> betterbusiness

Bijenkorf-teams op pad voor eigen Maas Cleanup

Naast de grote jaarlijkse Maas Cleanup zetten vrijwilligers hun eigen opruimactie op touw. Zondag 13 maart trokken twee teams van de Bijenkorf in Maastricht naar de Maas.

Lees meer

16 maart 2022
> maasindewet

Jan Terlouw over #Maasindewet

Nu hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivier. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas, wettelijk te verankeren. Waarom? Kijk de video van Jan Terlouw.

Bekijk de video

16 maart 2022
> betterbusiness

De reinigende kracht van een idee uit ergernis

Huub Waterval over 2,5 jaar Maas Cleanup

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk