Clean Rivers, Better Business

Waterschap Limburg zoekt in afval naar de bron

Samen met vrijwilligers van het IVN speurt Waterschap Limburg naar de bron van het afval in de Roer en de Geul.

Loek Berden (foto) van het Waterschap: ‘Wij kijken welk afval we aantreffen en of het mogelijk is een relatie te leggen tussen het afval en de omgeving.’ Door de oorsprong van het vuil te achterhalen, wordt het mogelijk om met de ‘producenten’ van het afval in gesprek te gaan en samen een oplossing te zoeken. Dat werkt goed, ziet Loek Berden: ‘Je merkt dat er echt interesse is om te helpen’. Praktijkvoorbeeld: tennisballen in het water, afkomstig van een tennisbaan langs de Geul. Door overleg met de tennisvereniging werd al snel een oplossing gevonden, in de vorm van een verhoging van de afrastering.

Van tak tot tractorband
Het onderzoek is onderdeel van het ‘Litter free rivers and streams’ (LIVES) project dat zich richt op een zwerfafvalvrije Maas en zijrivieren in de Euregio Maas-Rijn. Bij de Burgemeester Geuljanslaan in Roermond verzamelt een drijfbalk het vuil in de Roer. De vangst is divers: takken en boomstammen, pallets, delen van bankstellen, fietsen, plastic verpakkingen en bij hoogwater zelfs tractorbanden. Al het verzamelde afval wordt gesplitst in een organisch deel en in een anorganisch deel. Een keer per maand analyseren vrijwilligers van het IVN die laatste component. De resultaten worden vergeleken met eenzelfde soort analyses in het project Schone Maas.

Deelname aan de Maas Cleanup, LIVES en de Schone Maas is onderdeel van de inspanningen van het Waterschap voor schonere rivieren en waterlopen. Mooier en beter en zoals Loek Berden het formuleert: ‘Wat er in niet in ligt, hoeven wij er niet uit te halen.’

Fotografie: Jonathan Vos
Auteur: Harry Lindelauf

Meer nieuws

26 augustus 2021
> cleanrivers > maasindewet

‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’

Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Lees meer

17 juni 2022
> betterbusiness

FD interview: Zij bieden een helpende hand

Huub Waterval (43), directeur en eigenaar van een adviesbureau, richtte in 2019 de stichting Maas Cleanup op. Hij organiseert opruimacties om de Maas plasticvrij te maken. Waterval woont samen in Maastricht en heeft een zoon.

Lees meer

14 maart 2023
> betterbusiness

Bij BASF’s vegetable seeds business zit duurzaamheid in het DNA

'Je kunt wachten op wetgeving, maar je kunt ook nu al stappen zetten.'

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk