Clean Rivers, Better Business

Volgens nieuwe partner Maandag® is er nog genoeg te doen

Met een budget voor duurzame initiatieven staat ‘goed doen’ bij Maandag® helemaal op de kaart. Judith Roodenrijs, Programmamanager Duurzaamheid, vertelt hoe de lokale vestigingen voor maatschappelijke projecten in de lead zijn.

En hoe Maas Cleanup, als een van die initiatieven, het enthousiasme voor duurzaamheid aanwakkert.

Als detacheerder is Maandag® vooral in de publieke sector actief. Door het hele land zorgen Judith en haar collega’s dat de juiste mensen bij organisaties in onder andere onderwijs, zorg en overheid aan de slag kunnen. Ook in België, Polen, Zweden én Dubai heeft Maandag® vestigingen. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. Daar, in de Amsterdamse grachten, heeft Judith al regelmatig plastic gevist.

Sinds kort gaat Maandag® ook elders in het land met grijpers en vuilniszakken aan de slag. Onder meer in Maastricht, waar collega’s jarenlang uitkeken op het kantoor van een van de founding partners van Maas Cleanup. Ieder jaar hingen hier de actieposters voor het raam. Toen de vestigingen vanuit het nieuwe sponsorbeleid werden uitgenodigd om initiatieven aan te dragen, was de link met Maas Cleanup snel gelegd.

Duurzaamheidsreis

“Als organisatie willen we graag lokaal en maatschappelijk bijdragen”, vertelt Judith. “De afdeling Duurzaamheid is vrij nieuw. We staan als organisatie echt aan het begin van onze duurzaamheidsreis.” Sinds 1,5 jaar heeft Maandag® een Chief Sustainability en twee Programmamanagers Duurzaamheid, voor milieu en sociaal. “Sinds kort worden we versterkt door een projectmedewerker. Het team staat. Nu zijn we bezig met het opzetten van een programma en de integratie daarvan in onze strategie.”

Op sociaal gebied gaat het om thema’s als diversiteit en inclusie, en gelijke kansen. Milieuvraagstukken gaan onder meer over meting en vermindering van de CO2-uitstoot, richtlijnen voor inkoop en het wagenpark. Judith: “Op beide thema’s denken we mee over de strategie en het beleid, hoe te voldoen aan wetgeving, of zelfs toe te werken naar een B Corp-certificering. Daarnaast is er een sponsorbeleid dat iedere vestiging de mogelijkheid biedt om maatschappelijke initiatieven te nemen, met bijbehorend budget.

“Maas Cleanup laat zien dat het gewoon heel leuk is om samen met duurzaamheid bezig te zijn. Bovendien is zo’n actie goed voor het teamgevoel.”
Judith Roodenrijs

Lokale initiatieven

Nieuwe collega’s worden tijdens hun onboarding al in de duurzame ambities meegenomen. “We gaan met iedereen die net gestart is plastic vissen in de Amsterdamse grachten”, zegt Judith. “Zo maken we mensen bewust van wat duurzaamheid voor ons inhoudt. En vragen we ze na te denken over wat ze er in hun functie mee kunnen.” Enthousiasme en motivatie zijn er volop, merkt ze. “Mensen vinden het leuk dat ze daarbij handvatten krijgen in het werk.”

Het doel is dat de vestigingen zelf kijken wat ze leuk vinden om lokaal op te pakken. Dat ging met Maas Cleanup heel goed. “Collega Marlou heeft het initiatief samen met haar leidinggevende Reineke opgepakt. Die eer mag echt naar hen.” Na de succeservaring van de eerste opruimacties zijn de vestigingen in onder meer Maastricht en Rotterdam partner van Maas Cleanup geworden. Ook andere vestigingen aan de Maas willen nu meedoen.

Niet zo moeilijk

“Maas Cleanup laat zien dat het gewoon heel leuk is om samen met duurzaamheid bezig te zijn. Bovendien is zo’n actie goed voor het teamgevoel.” Dat, zegt Judith, is misschien nog wel de grootste winst van de deelname aan Maas Cleanup: het blijkt helemaal niet zo moeilijk om iets goeds te doen. Ze hoopt dat ook andere collega’s geïnspireerd raken om lokaal en maatschappelijk bij te dragen. “Er is nog genoeg te doen.”

 

Tekst: Ankie Bosch

Meer nieuws

31 januari 2023
> cleanrivers

Tentoonstelling Mens & Maas

Museum de Domijnen presenteert in het Erfgoedcentrum in Sittard een overzichtstentoonstelling over de Maas, de rivier die telkens weer opnieuw een belangrijke rol speelt in het leven van de Limburgers en inwoners van de regio.

Lees meer

31 juli 2020
> betterbusiness > cleanrivers

Limburgse bedrijven slaan handen ineen om de Maas schoon te houden

Van multinational DSM tot hotel- en restaurantbedrijf Oostwegel, het bedrijfsleven in Limburg slaat de handen ineen om het zwerfafval te verwijderen uit de Maas.

Lees meer

21 augustus 2024
> maasindewet

Groen Traineeship ‘Maak de Maas de Baas’

De crisis van de vervuilde Maas is al jaren een probleem. Het is tijd dat we als jongeren samen met een breed netwerk van organisaties, ondernemers en vrijwilligers het heft in eigen hand gaan nemen.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk