Clean Rivers, Better Business

Tentoonstelling Mens & Maas

Museum de Domijnen presenteert in het Erfgoedcentrum in Sittard een overzichtstentoonstelling over de Maas, de rivier die telkens weer opnieuw een belangrijke rol speelt in het leven van de Limburgers en inwoners van de regio.

Lange tijd leefde de gedachte dat wij als mensen de Maas konden beteugelen. Maar onder andere door de impact van vervuiling en klimaatverandering verandert die leefwijze. Steeds vaker wordt er gekeken hoe te bouwen, werken en leven op het ritme van de rivier. Uniek aan de tentoonstelling is de combinatie van een sociaal historische context met artistieke inspiratie en activisme.

Onze ‘Mooder Maas’ voedt het land waarvan we leven, ze geeft. Onze Maas heeft vorig jaar nog hele huizen verwoest en weggespoeld, ze neemt. In deze tentoonstelling maak je kennis met een aantal aspecten van onze relatie met de Maas. Centraal daarin staat de dynamiek. Zoals de Maas meandert door het landschap, zo veranderlijk is haar rol erin. Deze tentoonstelling toont historische en hedendaagse vertellingen van onze relatie met de Maas. Werken van John Willems en Ton Vranken bieden inzicht in de Maas als Muze. Verder wordt een betrokkenheid met het welzijn van de Maas aangemoedigd door o.a. een samenwerking met de Maas Cleanup.

Oproep
Museum de Domijnen roept mensen op om hun persoonlijke herinnering aan de Maas of verhaal over de Maas te delen. Stuur je verhaal in via erfgoedcentrum@dedomijnen.nl vóór 1 januari 2023. De Maas gaat over je identiteit, over hoe onze regio zich gevormd heeft door de Maas. Museum de Domijnen wil met deze tentoonstelling laten zien wat er nodig is om de uitdagingen van vandaag de dag aan te gaan.

Te zien van dinsdag 7 februari t/m zondag 2 juli 2023 in museum de Domijnen, Erfgoedcentrum Sittard

Meer nieuws

19 september 2020
> cleanrivers

In de media 2020

Overweldigd zijn we door de positieve reacties die we ontvangen op ons initiatief. Hieronder een greep uit de aandacht die de media geeft aan Maas Cleanup. Schroom niet om de berichten binnen je eigen netwerk te delen, spread the word!

Lees meer

16 maart 2023
> betterbusiness > cleanrivers

18 maart: Maas Cleanup Day

Zaterdag 18 maart zet Maas Cleanup zich voor het vierde jaar op rij in om de Maas en haar stroomgebieden afvalvrij te maken. Met 209 acties en meer dan 7500 aanmeldingen is de verwachting dat er ongekend veel afval wordt opgeruimd.

Lees meer

2 september 2020
> cleanrivers

Maurice Theunissen, vrijwilliger Maas Cleanup

‘Opruimen is goed, opruimen én de oorsprong onderzoeken is nog beter’.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk