Clean Rivers, Better Business

Reactie protest Fridays for Future

Deze week zijn de advertenties voor Maas Cleanup Day op driehoeksborden in Maastricht voorzien van pamfletten van Fridays for Future.

Aanstaande zaterdag is het weer tijd voor Maas Cleanup Day met duizenden vrijwilligers. Dit is de tweede opruimactie die we dit jaar organiseren. Deze week zijn de advertenties voor Maas Cleanup Day op driehoeksborden in Maastricht voorzien van pamfletten van Fridays for Future. Daarop wordt vermeld dat er door Chemelot microplastics worden geloosd en dat meedoen aan Maas Cleanup een vorm van greenwashing is.

Maas Cleanup heeft zich ook verbaasd over de afgegeven vergunning voor het lozen van 14.400 kg microplastics per jaar in de Maas. Achter de schermen hebben wij druk overleg gevoerd en er zijn als resultaat hiervan ook vragen gesteld aan de politiek op provinciaal en nationaal niveau. Het is duidelijk dat de economische belangen hier zwaarder wegen dan de ecologische belangen. Maas Cleanup beoogt juist met een initiatief als Maas in de Wet hier een halt aan toe te roepen en verzamelt daarom 50.000 handtekeningen door middel van een petitie.

Wij vinden dat geheel ten onrechte gewag wordt gemaakt van greenwashing door Maas Cleanup. Hiervan is geen sprake. Fridays for Future Maastricht vraagt weliswaar aandacht voor een belangrijke kwestie, echter het in twijfel trekken van onze integriteit vinden wij teleurstellend. Dit doet geen recht aan de inspanningen van onze duizenden vrijwilligers en aangesloten organisaties.

Maas Cleanup is een netwerk van bedrijven, (natuur-) organisaties en vrijwilligers. We helpen elkaar in de transitie naar een duurzamer bedrijf en uiteindelijk naar een schonere riviernatuur. We werken samen met het bedrijfsleven vanuit een intrinsieke motivatie. Juist door bedrijven te betrekken geloven we dat we met meer slagkracht en innovatie aan duurzame oplossingen kunnen werken. 

Organisatie Maas Cleanup

 

Meer nieuws

17 augustus 2021
> cleanrivers

Het IPCC heeft vijf toekomstpaden voor ons uitgestippeld. Welke gaan we kiezen?

De aarde is door menselijk handelen al 1,1 graad opgewarmd en overal zijn de gevolgen merkbaar – de conclusies van het VN-klimaatpanel IPCC zijn niet mals.

Lees meer

17 juni 2022
> betterbusiness

FD interview: Zij bieden een helpende hand

Huub Waterval (43), directeur en eigenaar van een adviesbureau, richtte in 2019 de stichting Maas Cleanup op. Hij organiseert opruimacties om de Maas plasticvrij te maken. Waterval woont samen in Maastricht en heeft een zoon.

Lees meer

4 september 2020
> maasindewet

Jessica den Outer, ambassadrice Maas Cleanup

‘Moeder Maas heeft het basisrecht om vrij te kunnen stromen zonder plastic soep’.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk