Clean Rivers, Better Business

Maurice Theunissen, vrijwilliger Maas Cleanup

‘Opruimen is goed, opruimen én de oorsprong onderzoeken is nog beter’.

Ik ben opgegroeid bij het riviertje de Geul en daar dobberde ik als kind graag met vrienden in mijn roeibootje. Het afval in en naast de rivier stoorde ons toen ook al en daarom hebben we ooit een spontane opruimactie gehouden. Een stuk of vier dozen en kratten met rotzooi werd opgevist. Ik was toen een jaar of 14, tijdens mijn eerste ‘clean-up’. Terugdenkend aan die tijd realiseer ik mij ineens, dat we tijdens al die honderden uren op en naast het water nooit een vis hebben zien zwemmen. Teleurstellend, en wellicht tekenend voor de graad van vervuiling in de jaren 70? Gelukkig is op dat punt inmiddels wel wat verbeterd.

Veertig jaar later zag ik in de krant een oproep van ‘Schone Rivieren’ voor vrijwilligers, voor een onderzoek naar plastic afval in de Maas. Onder het motto: ‘opruimen is goed, opruimen én de oorsprong onderzoeken is nog beter’, heb ik mij aangemeld en dit is inmiddels het 3e jaar dat ik meedoe. Met de verzamelde informatie in de hand staan we een heel stuk sterker in de discussie met overheden, producenten en vervuilers om het afvalprobleem op een structurele manier aan te pakken. En gezien de hoeveelheden afval, is dat nog steeds hard nodig!

Meer nieuws

16 september 2020
> betterbusiness > cleanrivers

Hoe moeder Maas het Limburgse bedrijfsleven verbindt

Gewapend met handschoenen, prikstokken, grijpers en afvalzakken trekken zaterdag 19 september zo’n 5000 mensen de Limburgse natuur in om zoveel mogelijk afval te verzamelen.

Lees meer

20 april 2022
> betterbusiness

#BetterBusiness partnerevent #1

Op donderdag 7 april vond bij Maastrichts grote trots Mosa het allereerste Maas Cleanup Better Business partnerevent plaats.

Lees meer

26 juni 2020
> betterbusiness > cleanrivers

Grote schoonmaak voor onze Maas

De oevers van de Maas tussen Eijsden en Mook krijgen 19 september een grote beurt. Met steun van bedrijven en duizenden vrijwilligers wordt afval op en langs het Limburgse deel van de rivier opgeruimd. Initiatiefnemer Huub Waterval legt uit.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk