Clean Rivers, Better Business

Maas Cleanup ruimt in één dag meer dan 250.000 kilo afval op

Vrijwilligers hebben samen met het bedrijfsleven gigantisch veel werk verzet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken. In totaal zijn er 250 acties georganiseerd van Eijsden tot Rotterdam.

De organisatie bracht 14.500 mensen op de been en ruimde, na eerste schatting, meer dan 250.000 kilo afval op.

En de impact is enorm. Want niet alleen het vuil langs de oevers en in het water moet worden opgeruimd. Ook al het andere zwerfvuil moet verzameld worden. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink) water aan. De hulp van al die vrijwilligers is dus hard nodig. Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas.

Zo’n viertienduizend vrijwilligers hebben zaterdag in Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland plastic en ander afval uit de Maas gehaald. De eerste inschatting komt neer op: tussen de  250.000 en 290.000 kilo afval. Daarnaast waren in steden en dorpen in de omgeving ook talloze vrijwilligers actief met het opruimen van plastic afval. Voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup is erg tevreden. “Het is het vijfde jaar dat we dit doen, en de animo blijft onverminderd groot. Zelf Rotterdam heeft zich dit jaar aangesloten en daarmee bestrijkt de Maas Cleanup het volledige Nederlandse deel van de Maas. We hebben dit jaar opnieuw de handen ineen geslagen met honderden vrijwilligers die al jaren opruimen in het voorjaar. Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons niet gelukt zoveel op te ruimen.”

"We hebben dit jaar opnieuw de handen ineen geslagen met honderden vrijwilligers die al jaren opruimen in het voorjaar. Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons niet gelukt zoveel op te ruimen."
Huub Waterval, voorzitter Maas Cleanup

Bedrijfsleven als voogd
Toos Hofstede: “In 2022 zijn we gestart met het koppelen van bedrijven aan vrijwilligersgroepen. Daarmee treden de partners van Maas Cleanup niet alleen als sponsor, maar bovenal als voogd op. Ze adopteren een deel van een oever, een afval hotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoonhouden van het gebied. Hiermee krijgen ze een goed inzicht in dát deel van de Maas en wat er ter plekke speelt.” Het voogdijschap komt voort uit de petitie die Maas Cleanup voorjaar 2022 heeft ingediend in de Tweede Kamer. Maas Cleanup wacht niet op een besluit, maar laat zelf zien dat het nu al beter kan en moet.

Praten met de Maas dankzij AI
Maas Cleanup zet ook stappen richting het geven van een stem en een gezicht aan de Maas, om daarmee de Maas letterlijk ene plek aan de bestuurstafel te geven Daarvoor gaat de stichting een samenwerking aan met Milan Meyberg die hiervoor AI wil inzetten. Dat doet hij door gebruik te maken van bestaande technieken, zoals Chat GPT en visualisatie in de vorm van een avatar die aanschuift aan tafel in de boardrooms en bij beleidsmakers en adviseert over besluitvorming.

Maas Cleanup
Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij samen oplosser worden van het afvalprobleem. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een bruisende community van bedrijven en organisaties die met elkaar werken aan een duurzamere wereld.

Foto’s: Jonathan Vos

Meer nieuws

11 mei 2023
> betterbusiness

‘Door Maas Cleanup zijn we in de spiegel gaan kijken’

Met de founding partners van Maas Cleanup blikken we terug op de afgelopen jaren. Zo ook met Toos Hofstede van Viastory Creative Agency.

Lees meer

15 mei 2024
> betterbusiness > cleanrivers

Nieuwe partner Clever Strategy zet Maas Cleanup in de etalage

Dit voorjaar hingen de billboards voor Maas Cleanup niet alleen in Limburg langs de weg, maar ook in Rotterdam. Met dank aan data driven marketingbureau Clever Strategy, dat als kersverse partner al zijn marketingkennis en -kunde in strijd gooide.

Lees meer

16 september 2021

Reactie protest Fridays for Future

Deze week zijn de advertenties voor Maas Cleanup Day op driehoeksborden in Maastricht voorzien van pamfletten van Fridays for Future.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk