Kijk: Litter Free Rivers and Streams
Het overschot aan plastic afval in onze omgeving is een sociaal probleem. Alle landen hebben er in meer of mindere mate mee te maken.
Het overschot aan plastic afval in onze omgeving is een sociaal probleem. Alle landen hebben er in meer of mindere mate mee te maken.
Samenwerken, over grenzen heen
Het probleem stopt niet aan de grens, zeker niet bij grensoverschrijdende beken en rivieren. Komen tot een gezamenlijke oplossing vraagt om samenwerking. Voor het stroomgebied van de Maas heeft een aantal instanties in Nederland, België en Duitsland de handen ineen geslagen in het project LIVES. LIVES (litter free rivers and streams) richt zich op het gezamenlijk terugdringen van plastic afval in de Maas en de beken die hierin uitmonden met minimaal 50%. Het project wordt mede gefinancierd met behulp van een bijdrage uit het Interreg Euregio Maas-Rijn-subsidiefonds. De doorlooptijd van het project is drie jaar (2020, 2021 en 2022).
“Water heeft geen grenzen. Mensen doen dat, maar dat betekent dat we grensoverschrijdend moeten samenwerken om dit soort problemen op te lossen en dat kunnen we ook!”
Voor LIVES ontwikkelde Richard Dols samen met Viastory een mini documentaire waarin hij treffend verbeeld voor welke uitdagingen we staan. Waarom samenwerken over de grenzen heen noodzakelijk is. Waarom we iedereen aan boord nodig hebben om dit probleem op te lossen. Waarom we niet één nodig hebben, maar veel oplossingen.
Meer info: https://litterfreeriversandstreams.eu/
Verandering komt van mensen die zelf een stap in de goede richting zetten.
Op vrijdag 17 maart vond de jaarlijkse Better Business Conferentie plaats bij Château St. Gerlach in Houthem. Sprekers als Dirk Groot, Annette-Nobuntu Mul en Jessica den Outer trapten het nieuwe Maas Cleanup jaar af met inspirerende lezingen.