Clean Rivers, Better Business

Jessica den Outer over rechten voor de natuur

Jessica den Outer licht aan tafel bij De Nieuws BV toe waarom de bossen en rivieren in Nederland rechten verdienen.

De huidige milieuwetten behartigen de belangen van de natuur nog onvoldoende. Den Outer pleit voor rechten voor de natuur, die doormiddel van een menselijke voogd wél kunnen worden gewaarborgd. Zo klonk haar pleidooi:

“Ik sta hier voor u vandaag, als advocaat en voogd van rivier de Maas. De Maas, een prachtige rivier die ons land definieert, van Limburg tot aan Rotterdam. De rivier verbindt ons allemaal. Niet alleen vormt de Maas een bron van leven voor de mens, maar zij ondersteunt ook een wonderbaarlijke diversiteit aan plant- en diersoorten. 

Maar met de rivier stroomt ook een enorme hoeveelheid afval mee. De Maas wordt bedreigd, door allerlei bronnen en vormen van vervuiling.  

Als menselijke voogd pleit ik voor de bescherming van de riviernatuur die zij verdient. De Maas heeft intrinsieke waarde, en daaruit vloeit een natuurlijk bestaansrecht voort. 

De Maas moet de volgende fundamentele rechten bezitten: het recht om vrij te stromen, ecologische functies te kunnen uitvoeren, vrij te zijn van verontreiniging en het recht op herstel. 

Het wordt hoog tijd dat we de Maas in de wet opnemen. Dankuwel.”

Video via De Nieuws BV.

Meer nieuws

5 oktober 2023
> betterbusiness

“We doen veel maar kunnen altijd verder verbeteren.”

Met de founding partners van Maas Cleanup blikken we terug op de afgelopen jaren. Waarom de Maas nog niet plasticvrij is en wat er nog nodig is om dit doel te behalen, bespreken we met Joris de Beer, directeur van dsm-firmenich in Nederland.

Lees meer

20 december 2023
> betterbusiness > cleanrivers

Nieuwe partner Fortuna Sittard: “De kracht van voetbal”

Als pionier van het betaald voetbal in Nederland is Fortuna een begrip in Limburg en ver daarbuiten. Sinds kort is de voetbalclub partner van Maas Cleanup. “We laten zien hoe het op een eenvoudige manier anders kan”.

Lees meer

20 april 2022
> betterbusiness

#BetterBusiness partnerevent #1

Op donderdag 7 april vond bij Maastrichts grote trots Mosa het allereerste Maas Cleanup Better Business partnerevent plaats.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk