Clean Rivers, Better Business

‘Ik hoop dat iedereen inziet dat de Maas de levensader van Limburg is’

Vrijwilliger Marije Freriks zet zich al 10 jaar in om de oevers van de Maas bij Geijsteren-Venray schoon te houden. En ze hoopt van harte dat er dag komt waarop dat niet meer nodig is.

Wandelen
“Ik woon met mijn man aan de Maas in Well. Op onze wekelijkse wandelingen langs de rivier nemen we vaak een zak mee om afval op te rapen. Al 10 jaar doe ik hier mee aan opruimacties vanuit IVN, vaak samen met een andere club: de boksvereniging of de scouting. Met een groep bereik je meer dan alleen, vandaar dat we ons bij de grote beweging van Maas Cleanup aansloten.”

IVN
“Ik heb een grote passie voor groen: dagelijks bezoek ik ons weiland van twee hectare met schapen en paarden. We zijn als mens voor ons voortbestaan afhankelijk van de natuur, daar moet je goed voor zorgen. Om mijn steentje bij te dragen ben ik voorzitter van IVN Geijsteren-Venray, dat de opruimactie van Maas Clean up in deze regio coördineert.” 

Belangstelling
“Het is goed om te zien dat er zoveel animo is voor de actie op 18 maart, ook onder jonge mensen. Ik blijf telefoontjes krijgen van individuen en verenigingen die willen meehelpen. Met name in coronatijd zag ik een opleving: het aantal vrijwilligers verdubbelde naar maar liefst 120. Veel mensen ergerden zich aan het zwerfafval dat ze tijdens het wandelen zagen.” 

 

Het klinkt misschien gek, maar ik hoop dat Maas Cleanup zichzelf uiteindelijk kan opheffen'
Marije Freriks

Plastic soep
“Vissers, toeristen, groepen met een barbecue: het is frustrerend om te zien dat recreanten na hun uitje vaak niet opruimen. Een gemiste kans. De rotzooi die ze aan de oevers achterlaten, spoelt weg wanneer het water stijgt. Dan vind je het nauwelijks meer terug. Het stroomt richting zee, rechtstreeks de plastic soep in.”

Opheffen
“Het klinkt misschien gek, maar ik hoop dat Maas Cleanup zichzelf uiteindelijk kan opheffen. Dat zou namelijk betekenen dat de opruimacties niet meer nodig zijn. Ik hoop dat iedereen inziet dat de Maas de levensader van Limburg is. Die hebben we nodig voor vervoer, toerisme, ontspanning: in feite het hele welbevinden van mens en dier.” 

Meer nieuws

17 augustus 2021
> betterbusiness > cleanrivers > maasindewet

Schone Rivieren en Maas Cleanup roepen België op om actie te ondernemen!

Extra vervuiling Nederlandse Maas doordat bij Belgische stuw afval watersnood niet wordt verwijderd.

Lees meer

29 augustus 2021
> cleanrivers > maasindewet

Trainees bouwen aan brug tussen mens en natuur. Want de Maas, die moet schoon.

Begin 2021 gingen ze aan de slag: 12 trainees van IVN Natuureducatie. Door corona verspreid over heel Nederland werkten zij aan de campagne ‘De Maas in de wet’. Trainee Camille Aardening vertelt over haar ervaringen.

Lees meer

16 maart 2022
> maasindewet

Laat de Maas niet zinken

Vele Nederlanders zijn afhankelijk van het water van de Maas. Helaas bevinden zich steeds meer en meer hoeveelheden van chemicaliën in haar water die de drinkbaarheid bedreigen.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk