Clean Rivers, Better Business

Het Limburgs Museum lanceert innoverend online multimediaal verhalenplatform

Ons.limburgsmuseum.nl zet actief in op de verhalen van de Limburgers zelf. Op dit platform is er de mogelijkheid om hun ervaringen, herinneringen en kennis te delen.

Een levende feed vol verhalen voor en door Limburgers: dat is Ons Limburgs Museum. Via smartphone, tablet of desktop swipen bezoekers op ons.limburgsmuseum.nl door content vol video, foto, audio en tekst. Dit multimediale platform brengt losse verhalen samen, geeft ze context en vormt zo het culturele geheugen van de provincie. Ons Limburgs Museum laat zien waarom Limburg vooroploopt in de digitalisering van erfgoed. Bezoekers stappen in een stroomvertelling die hen telkens verrast en inspireert. Ons Limburgs Museum: Van ós. Voor iedereen.

 

Samenwerking naar het culturele en collectieve geheugen

“Als eerste provincie in Nederland maakt Limburg een concrete vertaling van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed op regionaal niveau. Erfgoedinstellingen en de Provincie Limburg gaan de ontwikkelde projecten stapsgewijs samen uitvoeren. Ze bieden met Ons Limburgs Museum inspiratie voor andere provincies”, aldus Netwerk Digitaal Erfgoed. Ons Limburgs Museum verzamelt verhalen bij Limburgers, uit de eigen collectie, bij Limburgse archieven, uit de media, zoals bij omroep L1, en bij partnerinstellingen. Door deze kennisdeling zet het museum met haar partners als regiegroep #LimburgCollectie internationaal voorbeeld stellende stappen op het gebied van digitalisering in de museumbranche. Het Limburgs Museum zet nu samen met hun partners de volgende stap. Ze denken groot, starten klein en groeien slim.

 

Verrijking en context

De verhalen die verteld worden, zijn overal in de provincie te vinden, maar zonder context staan deze fragmenten op zichzelf. In een intuïtieve vormgeving stapelt ons.limburgsmuseum.nl deze content, legt verbanden, verrijkt met kennis en brengt verhalen tot leven. Op dit alsmaar groeiend multimediale platform ontstaat zo het collectieve en culturele geheugen van Limburg.

 

Actuele onderwerpen

De onderwerpen haken in op vragen die spelen in de maatschappij. Van podcast tot collectiestuk, van vroeger tot nu en van Eijsden tot de Mookerhei. In eerste instantie dompelen bezoekers zich onder in verhalen van de Maas. Ze vinden er bijvoorbeeld antwoorden op de vraag: Is wonen aan deze rivier nog wel veilig? Maar wordt er ook aandacht besteed aan initiatieven zoals de Maas Cleanup. Daarnaast ontdekken ze persoonlijke verhalen, zoals dat van de 86-jarige schippersvrouw Marie uit Maasbracht. In een podcast vertelt ze over het uitstrooien van de as van haar man aan de oevers van de Maas. Conservatoren nemen lezers aan de hand van bijzondere collectiestukken mee naar vroeger. Zo werd in Well-Aijen één van de oudste stukjes verpakkingsmateriaal van Limburg gevonden, daterend uit 650 v. Christus.

 

Iedereen kan verhalen bijdragen

Ons.limburgsmuseum.nl zet actief in op de verhalen van de Limburgers zelf. Op dit platform is er de mogelijkheid om hun ervaringen, herinneringen en kennis te delen. Zo kan iedereen bijdragen aan het immateriële erfgoed van de provincie en zich nog meer in de toegankelijke verhalen herkennen. Ze zijn voor en door Limburgers gecreëerd. Want Ons Limburgs Museum is van ós voor iedereen.

Ons Limburgs Museum wordt door bureau Bravoure gebouwd. Bravoure is gespecialiseerd in het bouwen van digitale producten, merken en ecosystemen. Het OLM wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Mondriaan Fonds, Cultuurloket DigitALL, Werktuig voor Ontwikkeling, provincie Limburg en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).

Meer nieuws

30 juni 2021
> maasindewet

Jessica den Outer over rechten voor de natuur

Jessica den Outer licht aan tafel bij De Nieuws BV toe waarom de bossen en rivieren in Nederland rechten verdienen.

Bekijk de video

6 september 2021
> cleanrivers

Help mee: opruimacties in provincie Luik na overstromingen

Op 14 juli werden 202 Belgische gemeenten getroffen door uitzonderlijke overstromingen. De provincie Luik was het grootste slachtoffer van deze overstromingen. Help mee met opruimen tussen 13 en 22 september!

Lees meer

4 september 2023
> betterbusiness > cleanrivers

‘De balans tussen de economische en ecologische belangen is scheef’

Met de founding partners van Maas Cleanup blikken we terug op de afgelopen jaren. Waarom de Maas nog niet plasticvrij is, niet gelukt is en wat er nodig is om dit doel wél te behalen, bespreken we met Huub Waterval van Nextview.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk