Clean Rivers, Better Business

Grote schoonmaak voor onze Maas

De oevers van de Maas tussen Eijsden en Mook krijgen 19 september een grote beurt. Met steun van bedrijven en duizenden vrijwilligers wordt afval op en langs het Limburgse deel van de rivier opgeruimd. Initiatiefnemer Huub Waterval legt uit.

Troep opruimen langs de Maas is niet nieuw.

Regelmatig zijn vrijwilligers in touw om de oevers te ontdoen van plastic en andere rotzooi, laatst nog tientallen autobanden. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, IVN, de Maasgemeenten, het Waterschap, Rijkswaterstaat, de provincie en maatschappelijke organisaties hebben het er druk mee. Dit jaar werden veel opruimacties uitgesteld vanwege corona.

Op 19 september is er een herkansing door aan te haken bij de Maas Cleanup van Huub Waterval. Die zaterdag kan de grote schoonmaak steviger worden aangepakt omdat het bedrijfsleven sponsort. De Maas Cleanup valt samen met de World Cleanup Day 2020, waarbij wereldwijd in 180 landen zo veel mogelijk zwerfvuil wordt opgeruimd.

Sponsors

Initiatiefnemer van de Maas Cleanup is de in Eijsden geboren succesvolle softwareondernemer Huub Waterval. Zijn bedrijf Nextview sponsort al jaren Plastic Whale opruimacties in de Amsterdamse grachten. ,,Ik dacht: zoiets kan ook in deze provincie. Op één dag de hele Limburgse Maas opruimen. In het water en langs de oevers. Ik wil iets massaals op gang brengen, wat niet eerder in Nederland is vertoond.” Op dat moment besefte hij nog niet dat er jaarlijks al diverse opruimacties plaatsvinden. Groot verschil met die andere acties is, dat deze keer het opruimen financieel en met menskracht wordt gesteund door bedrijven.

Waterval: ,,Ik ben ervan overtuigd dat de betrokkenheid van het bedrijfsleven nodig is om de belangrijke kwesties in de wereld opgelost te krijgen. Bovenal geloof ik dat ondernemers en bedrijven die hierin een voortrekkersrol spelen, veel succesvoller zijn dan ondernemers die alleen focussen op winstmaximalisatie, of die een schoonmaakactie vooral als marketing zien.”

Geld

Waterval schakelde de afgelopen maanden zijn relaties in bij het Waterschap, DSM, Salesforce, IVN, communicatiebedrijf Viastory en hotelbedrijf Oostwegel Collection om mee te helpen. Toos Hofstede van Viastory hoopt dat meer bedrijven niet alleen een dagje meedoen, maar ook duurzame maatregelen doorvoeren in hun bedrijfsvoering. „Daar is het ons om te doen: clean rivers, better business.”

Watervals eigen bedrijf Nextview en DSM stoppen ieder 20.000 euro in het schoonmaakproject. Alle deelnemende bedrijven hebben zich voor minstens drie jaar verbonden aan de Maas Cleanup. Voor IVN is de betrokkenheid van het bedrijfsleven een meerwaarde bij deze opruimactie. Bedrijven stonden tot nu toe niet te dringen om structureel mee te doen.

Bootjes

Op 19 september zijn naar schatting 5.000 vrijwilligers nodig om op twintig plekken langs het water plastic troep te rapen. Volgens Sylvia Spierts van IVN gaat dat lukken. Bedrijven kunnen met hun personeel een bedrijfsuitje van de Maas Cleanup maken. Groepjes collega’s kunnen in bootjes het water op om naar afval te vissen. Projectleider Jos van Beek: ,,Zo kun je als ondernemer iets maatschappelijk relevants doen met je mensen.”

Huub Waterval wilde het liefst de hele loop van de rivier in Limburg schoonmaken, maar Sylvia Spierts weet zeker dat dit niet gaat lukken. Dat heeft niet alleen met de lengte van de rivier te maken; 130 kilometer door Limburg. Grote stukken oever zijn niet toegankelijk, te gevaarlijk of begroeid met brandnetels en bramenstruiken. Ook zijn er te weinig mensen en materialen om alles overal op één dag te doen.

Maar Waterval blijft enthousiast: ,,Ik hoop dat er een soort bewustwording ontstaat. Ik snap dat de rivier een paar weken later natuurlijk net zo smerig is, dus ik heb niet de illusie dat je het probleem ermee oplost. Maar het maakt wel duidelijk dat het probleem van plastic in de rivieren hoognodig moet worden aangepakt.”

Eerste flesje

Waterval verwacht dat de coronamaatregelen in september niet meer zo ingrijpend zijn dat ze de schoonmaakactie kunnen frustreren. “Gouverneur Theo Bovens heeft al aangekondigd dat hij heel graag het eerste plastic flesje uit de Maas wil vissen.”

Dit artikel verscheen eerder in Dagblad De Limburger, door Peter Bruijns.

Meer nieuws

24 juni 2021
> maasindewet

Maas in de wet

Wordt de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland?

Lees meer

17 augustus 2021
> cleanrivers

Het IPCC heeft vijf toekomstpaden voor ons uitgestippeld. Welke gaan we kiezen?

De aarde is door menselijk handelen al 1,1 graad opgewarmd en overal zijn de gevolgen merkbaar – de conclusies van het VN-klimaatpanel IPCC zijn niet mals.

Lees meer

6 september 2020
> cleanrivers

Max van Deursen, ambassadeur Maas Cleanup

Verandering komt van mensen die zelf een stap in de goede richting zetten.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk