Clean Rivers, Better Business

Nieuwe partner Fourtop ICT haalt Maas Cleanup naar Rotterdam

Aan de rand van Hendrik-Ido-Ambacht, tussen Dordrecht en Rotterdam, huist Fourtop ICT. Een IT-bedrijf met een missie en uitzicht op de rivier de Noord. “Toen ik zag wat Maas Cleanup in Limburg doet, dacht ik: waarom doen we dat hier niet?”

Jaap van Oord begon Fourtop ICT in 1998 met drie jeugdvrienden. De mannen leerden elkaar kennen in de eerste klas van de lagere school. Die gedeelde jeugd bleek een mooie basis voor een zakelijk avontuur. Drie van de vier oprichters zijn nog steeds werkzaam bij het bedrijf, dat inmiddels is uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 30 medewerkers.

 

Samen bieden ze een cloud-werkplekdienst met unlimited support, Cloudine, die zorgt dat je ICT-omgeving digitaal op orde is. “We zorgen dat alles werkt, alles veilig is, er backups gemaakt worden”, zegt Jaap. Daarnaast helpt Fourtop ICT met digitaal optimaliseren. “We kijken of we bedrijfsprocessen slimmer kunnen inrichten, het liefst met software die al bij de klant draait.”

Bijdragen

Dat alles gaat op flexibele basis. Vaste contracten voor lange duur wil Jaap niet. “Stel dat je je bedrijf verkoopt. Dan moet je aan het eind van de maand toch kunnen opzeggen? We moeten gewoon zorgen dat je bij ons wilt blijven.” Die aanpak bevalt goed. “Het maakt ons partner in plaats van leverancier. Wij kunnen namelijk óók weg. Dat werkt fantastisch. Je bent veel meer gelijkwaardig.”

 

De eigen kernwaarden spelen bij die aanpak een duidelijk rol. Opgetogen klanten, verantwoordelijkheid, plezier, professionaliteit en people, planet, profit: Jaap en zijn collega’s zijn er steeds bewuster mee bezig. In 2023 behaalden ze een B Corp-certificering. “Sindsdien denken we overal beter over na. We hebben ons afgevraagd wat we zouden willen bijdragen. Met z’n allen, zodat anderen kunnen aanhaken.”

"Er ontstaan allerlei krachten om je heen. Maas Cleanup is een fantastische organisatie van intrinsiek gemotiveerde mensen die een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Het is leuk om in dat soort groepen te bivakkeren. En ongelooflijk om te zien wat je samen kunt bereiken. We zijn er trots op dat we daarbij kunnen aansluiten."
Jaap van Oord, Fourtop ICT

Kansen zien

Door zijn deelname aan The Entrepreneurs’ Organization (EO), een internationaal ondernemersnetwerk, kende Jaap de oprichter en één van de founding partners van Maas Cleanup, Huub Waterval en Camiel Oostwegel. En met een kantoor aan de Noord, die de Oude met de Nieuwe Maas verbindt, was de link met Maas Cleanup snel gelegd.

 

“Het leuke van dat netwerk is: we zijn allemaal opportunistische lui die alleen kansen zien en geen problemen. Toen ik zag wat zij in Limburg doen, dacht ik: waarom doen we dat hier niet?” En dus haalde hij Maas Cleanup naar Rotterdam. “Het doel is om er binnen drie tot vijf jaar net zo’n succes van te maken als in Limburg. Stap voor stap. Al is het voor ons natuurlijk makkelijker, want we kunnen aanhaken bij een succesorganisatie. Alles is top geregeld. Dat geeft ons de gelegenheid om er iets moois van te maken.”

Beweging

Nu al sluiten grote clubs en mooie netwerken aan. Zoals Rotjong, een Rotterdams netwerk van jong potentials. Of Facilicom, de grootste dienstverlener van Nederland. De Maas is in Rotterdam en omgeving tenslotte nooit ver weg. “De helft van alle bedrijven hier heeft direct of indirect iets met het water. Of ze zijn gevestigd aan de Maas of één van haar zijrivieren.”

 

Zo brengt Maas Cleanup ook in het westen van het land een beweging op gang. “Er ontstaan allerlei krachten om je heen. Maas Cleanup is een fantastische organisatie van intrinsiek gemotiveerde mensen die een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Het is leuk om in dat soort groepen te bivakkeren. En ongelooflijk om te zien wat je samen kunt bereiken. We zijn er trots op dat we daarbij kunnen aansluiten.”

Tekst: Ankie Bosch

Meer nieuws

7 november 2021
> maasindewet

Klimaatmars 2021

Op 6 november 2021 verzamelden meer dan 40.000 mensen zich voor de Klimaatmars in Amsterdam. En natuurlijk waren wij erbij om op te komen voor Moeder Maas.

Lees meer

17 augustus 2021
> betterbusiness > cleanrivers > maasindewet

Schone Rivieren en Maas Cleanup roepen België op om actie te ondernemen!

Extra vervuiling Nederlandse Maas doordat bij Belgische stuw afval watersnood niet wordt verwijderd.

Lees meer

6 september 2020
> cleanrivers

Max van Deursen, ambassadeur Maas Cleanup

Verandering komt van mensen die zelf een stap in de goede richting zetten.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk