Clean Rivers, Better Business

‘De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, dat moeten wij doen’

Suzanne van Knippenberg (36) is opgegroeid met respect en bewondering voor de natuur. Ze zegt aangestoken te zijn met het 'opruimvirus' en richtte met Laurie Baggen de stichting Venlo Schoon op.

Opruimvirus
“Ik ben opgegroeid met respect en bewondering voor de natuur. Mijn moeder is IVN-gids, zij stak mij en mijn zusjes aan met het opruimvirus. De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, dus dat moeten wij doen. Vanuit mijn stichting Venlo Schoon, die ik in 2019 met Laurie Baggen oprichtte, doe ik vanaf de start mee met Maas Cleanup.”

Achtertuin
“Met Venlo Schoon doen we minimaal één opruimactie per maand, in het voorjaar na het hoge water zelfs twee. De plastic soep is geen ver-van-mijn-bed-show: ik woon bij de rivier, de Maas is mijn achtertuin. Daar zie ik galloway koeien tussen het afval staan, dat vind ik moeilijk te verkroppen. Laatst zag ik een kalfje plastic eten, dan weet ik waar ik het voor doe.”

Wegwerpplastic
“Met onze opruimacties werken we aan de achterkant, het probleem moet bij de bron worden aangepakt. Daarom gaan we met lokale ondernemers in gesprek over wegwerpplastic. Ik vind bijvoorbeeld veel frietvorkjes in de natuur. Het ene bedrijf staat positiever tegenover verduurzaming dan het andere. Het is dus goed dat hierover regelgeving vanuit de nationale overheid en EU komt.”


Tentoonstelling
“Af en toe vinden we ‘fossielen’ van de wegwerpmaatschappij, zoals een fles Pril afwasmiddel uit 1961. Dat laat zien hoelang plastic in de natuur zwerft. In 2022 toonde ik mijn collectie met bijzondere afvalobjecten in de expositie Weg met Wegwerp in Kunstencentrum Venlo. Deze tentoonstelling was bedoeld als eyeopener. Ik hoop mensen bewust te maken van de wegwerpmaatschappij en de gevolgen daarvan.”

'Af en toe vinden we 'fossielen' van de wegwerpmaatschappij, zoals een fles Pril afwasmiddel uit 1961. Dat laat zien hoelang plastic in de natuur zwerft.'
Suzanne van Knippenberg

Positieve energie
“Dat de acties nodig zijn is triest, maar van onze groeiende groep gelijkgestemden krijg ik veel positieve energie. Ook de gemeente Venlo denkt mee, zij gaf ons twee kano’s. Daarmee bereiken we delen van de oevers die over land moeilijk begaanbaar zijn. Naast een nuttige activiteit geniet ik op deze momenten van de natuur, ik zie prachtige dieren zoals ijsvogels en bevers.”

Meer nieuws

18 augustus 2021
> cleanrivers

GroenLinks roept het college op om actie te ondernemen

Het stuit GroenLinks tegen de borst te moeten vernemen dat deze weergaloze inzet van alle vrijwilligers ‘dweilen is met de kraan open’, nu blijkt dat vlak over de grens, in Lixhe, de stuwdam nog altijd volloopt met afval.

Lees meer

31 maart 2023
> betterbusiness > cleanrivers > maasindewet

#BetterBusiness Conferentie 2023

Op vrijdag 17 maart vond de jaarlijkse Better Business Conferentie plaats bij Château St. Gerlach in Houthem. Sprekers als Dirk Groot, Annette-Nobuntu Mul en Jessica den Outer trapten het nieuwe Maas Cleanup jaar af met inspirerende lezingen.

Lees meer

13 februari 2023
> cleanrivers

‘Ik hoop dat iedereen inziet dat de Maas de levensader van Limburg is’

Vrijwilliger Marije Freriks zet zich al 10 jaar in om de oevers van de Maas bij Geijsteren-Venray schoon te houden. En ze hoopt van harte dat er dag komt waarop dat niet meer nodig is.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk