Clean Rivers, Better Business

‘De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, dat moeten wij doen’

Suzanne van Knippenberg (36) is opgegroeid met respect en bewondering voor de natuur. Ze zegt aangestoken te zijn met het 'opruimvirus' en richtte met Laurie Baggen de stichting Venlo Schoon op.

Opruimvirus
“Ik ben opgegroeid met respect en bewondering voor de natuur. Mijn moeder is IVN-gids, zij stak mij en mijn zusjes aan met het opruimvirus. De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, dus dat moeten wij doen. Vanuit mijn stichting Venlo Schoon, die ik in 2019 met Laurie Baggen oprichtte, doe ik vanaf de start mee met Maas Cleanup.”

Achtertuin
“Met Venlo Schoon doen we minimaal één opruimactie per maand, in het voorjaar na het hoge water zelfs twee. De plastic soep is geen ver-van-mijn-bed-show: ik woon bij de rivier, de Maas is mijn achtertuin. Daar zie ik galloway koeien tussen het afval staan, dat vind ik moeilijk te verkroppen. Laatst zag ik een kalfje plastic eten, dan weet ik waar ik het voor doe.”

Wegwerpplastic
“Met onze opruimacties werken we aan de achterkant, het probleem moet bij de bron worden aangepakt. Daarom gaan we met lokale ondernemers in gesprek over wegwerpplastic. Ik vind bijvoorbeeld veel frietvorkjes in de natuur. Het ene bedrijf staat positiever tegenover verduurzaming dan het andere. Het is dus goed dat hierover regelgeving vanuit de nationale overheid en EU komt.”


Tentoonstelling
“Af en toe vinden we ‘fossielen’ van de wegwerpmaatschappij, zoals een fles Pril afwasmiddel uit 1961. Dat laat zien hoelang plastic in de natuur zwerft. In 2022 toonde ik mijn collectie met bijzondere afvalobjecten in de expositie Weg met Wegwerp in Kunstencentrum Venlo. Deze tentoonstelling was bedoeld als eyeopener. Ik hoop mensen bewust te maken van de wegwerpmaatschappij en de gevolgen daarvan.”

'Af en toe vinden we 'fossielen' van de wegwerpmaatschappij, zoals een fles Pril afwasmiddel uit 1961. Dat laat zien hoelang plastic in de natuur zwerft.'
Suzanne van Knippenberg

Positieve energie
“Dat de acties nodig zijn is triest, maar van onze groeiende groep gelijkgestemden krijg ik veel positieve energie. Ook de gemeente Venlo denkt mee, zij gaf ons twee kano’s. Daarmee bereiken we delen van de oevers die over land moeilijk begaanbaar zijn. Naast een nuttige activiteit geniet ik op deze momenten van de natuur, ik zie prachtige dieren zoals ijsvogels en bevers.”

Meer nieuws

20 januari 2023
> betterbusiness > cleanrivers

‘Het ís niet normaal dat het water uit onze rivieren ondrinkbaar is’

Eigenlijk is het van de zotte. We zijn zo gewend aan vervuilde rivieren, dat we het normaal vinden er niet uit te kunnen drinken. Noï Boesten coördineert vanuit IVN de acties van Maas Cleanup.

Lees meer

8 juli 2021
> maasindewet

Artikel: deze Limburgers willen dat de maas rechten krijgt

''Kan een rivier een rechtszaak winnen? In Nederland nog niet, maar de mensen van de Limburgse stichting Maas Cleanup maken zich hard om de Maas haar eigen rechten te geven. Zodat speciaal aangestelde voogden namens de rivier kunnen spreken.''

Lees meer

31 januari 2023
> cleanrivers

Tentoonstelling Mens & Maas

Museum de Domijnen presenteert in het Erfgoedcentrum in Sittard een overzichtstentoonstelling over de Maas, de rivier die telkens weer opnieuw een belangrijke rol speelt in het leven van de Limburgers en inwoners van de regio.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk