Clean Rivers, Better Business

Artikel: deze Limburgers willen dat de maas rechten krijgt

''Kan een rivier een rechtszaak winnen? In Nederland nog niet, maar de mensen van de Limburgse stichting Maas Cleanup maken zich hard om de Maas haar eigen rechten te geven. Zodat speciaal aangestelde voogden namens de rivier kunnen spreken.''

“De Maas moet voor zichzelf op kunnen komen,” zegt Toos Hofstede. Aan het woord is geen jurist, filosoof of doorgewinterde klimaatactivist, maar een Limburgse communicatiestrateeg. Toch staat ze, namens de beweging Maas Cleanup, aan de wieg van Maas in de Wet: een campagne met als doel de rivier de Maas haar eigen rechten te geven. De petitie is in juni gelanceerd.

“Er zijn veel milieuorganisaties die zich inzetten voor schone rivieren, maar uiteindelijk is er niemand écht verantwoordelijk voor wat er in de Maas terechtkomt”, zegt Hofstede; ze denkt bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheden (plastic) afval die het water vervuilen. Als de Maas een rechtspersoon wordt, kunnen voogden, bijvoorbeeld een natuurorganisatie, namens de Maas spreken. De voogden kunnen dan aan tafel zitten bij beslissingen die de Maas aangaan. “Zodat we de Maas kunnen beschermen, voor huidige en toekomstige generaties.” De petitie roept de Kamer onder andere op om te onderzoeken wie de beste onafhankelijke vertegenwoordigers voor de Maas in Nederland zouden zijn.

Dit is een fragment uit een artikel op het platform OneWorld. Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier

Meer nieuws

12 maart 2024
> betterbusiness > cleanrivers

Nieuwe partner Fourtop ICT haalt Maas Cleanup naar Rotterdam

Aan de rand van Hendrik-Ido-Ambacht, tussen Dordrecht en Rotterdam, huist Fourtop ICT. Een IT-bedrijf met een missie en uitzicht op de rivier de Noord. “Toen ik zag wat Maas Cleanup in Limburg doet, dacht ik: waarom doen we dat hier niet?”

Lees meer

18 oktober 2022
> betterbusiness

Fagro nieuwe partner in Maas Cleanup

‘Deze beweging wordt steeds breder gedragen’

Lees meer

4 januari 2021
> cleanrivers

Kijk: Litter Free Rivers and Streams

Het overschot aan plastic afval in onze omgeving is een sociaal probleem. Alle landen hebben er in meer of mindere mate mee te maken.

Bekijk de video

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk