Clean Rivers, Better Business

18 maart: Maas Cleanup Day

Zaterdag 18 maart zet Maas Cleanup zich voor het vierde jaar op rij in om de Maas en haar stroomgebieden afvalvrij te maken. Met 209 acties en meer dan 7500 aanmeldingen is de verwachting dat er ongekend veel afval wordt opgeruimd.

Met 209 acties (waarvan dit jaar ook 15 aan Belgische zijde) en meer dan 7500 aanmeldingen verwacht de organisatie van Maas Cleanup dat er ongekend veel afval opgeruimd zal worden. Zaterdag 18 maart zet de organisatie zich voor het vierde jaar op rij in om de Maas en haar stroomgebieden afvalvrij te maken.

Urgentie groot
Per 100 meter Maasoever liggen er meer dan 1000 stuks afval. En dan is de grond- en watervervuiling door al dat afval niet meegeteld. Alle hulp om de Maas tijdens Maas Cleanup Day weer afvalvrij te maken is dus welkom en ook nodig. Afval dat blijft liggen, tast  de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. Een schone Maas biedt mensen en dieren in het stroomgebied betere toegang tot schoon drinkwater en een schonere woonomgeving.

Organiseren of aanmelden
Op de website staat de Maas Cleanup kaart. Daarop kan iedereen zich als vrijwilliger aanmelden voor een actie in de buurt. Ook staat er uitgelegd hoe men een eigen actie kan aanmelden en zelf organiseren. En hoe vrijwilligers mee kunnen helpen met het in kaart brengen van het afval.

Pickup points
In 2022 is de organisatie gestart met centrale pickup points die samen met de aangesloten bedrijven worden beheerd. Dit bleek een groot succes. Daarom worden ook dit jaar pickup points ingerichten waar deelnemers hun spullen kunnen ophalen en na afloop samenkomen voor een gezellig samenzijn.

Voogd of partner worden
Bedrijven kunnen zich als voogd, partner of supporter bij Maas Cleanup aansluiten. Als voogd adopteren zij een deel van de oever, een afvalhotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoon houden van deze plek. Daarmee geven we de Maas alvast een eigen stem tegen bedreigingen.

Dit concept komt voort uit de petitie ‘Maas in de Wet’ die Maas Cleanup in het voorjaar van 2022 heeft ingediend in de Tweede Kamer. Op dit moment doen jongeren, samen met bedrijven, onderzoek naar wat de petitie voor de Maas zou betekenen. De resultaten van het onderzoek worden op 17 maart tijdens de jaarlijkse conferentie van Maas Cleanup gepresenteerd.

Maas Cleanup
Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij samen oplosser worden van het afvalprobleem. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een bruisende community van bedrijven en organisaties die met elkaar werken aan een duurzamere wereld.

Meer nieuws

15 augustus 2021
> cleanrivers

Extra Maas Cleanup: duizenden vrijwilligers op de been

Op 14 augustus hebben duizenden vrijwilligers in heel Limburg zich ingezet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren een dag afvalvrij te maken.

Lees meer

22 juni 2021
> betterbusiness > cleanrivers

WML: in- en extern ‘anders doen’

Wat als we het samen anders doen? Die uitnodigende vraag stelt de Maas Cleanup. Wij vroegen de organisaties die Maas Cleanup steunen wat zij in eigen huis ‘anders doen’ om minder plastic te gebruiken. Dit keer WML, het Limburgse drinkwaterbedrijf.

Lees meer

4 september 2023
> betterbusiness > cleanrivers

‘De balans tussen de economische en ecologische belangen is scheef’

Met de founding partners van Maas Cleanup blikken we terug op de afgelopen jaren. Waarom de Maas nog niet plasticvrij is, niet gelukt is en wat er nodig is om dit doel wél te behalen, bespreken we met Huub Waterval van Nextview.

Lees meer

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk