Clean Rivers, Better Business

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen – L1 Arena

Vanuit Maas Cleanup werden we uitgenodigd bij het programma L1 Arena, om te praten over de verkiezingsuitslag. Toos Hofstede: "De natuur trekt zich niets aan van welke uitslag dan ook en wordt wel degelijk gehoord door het bedrijfsleven."

Ondernemer Toos Hofstede van het bedrijf Viastory Creative Agency vertegenwoordigde Maas Cleanup bij het programma L1 Arena. Het thema: de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen. In dit nieuwsartikel vind je een verslag van de bijdrage van Toos. Bekijk de hele uitzending terug via L1: https://l1.nl/l1-arena-over-de-tweede-kamerverkiezingen-179342/

 

Welke oplossingen willen de mensen?
Toos: “Wilders is heel consequent in wat hij zegt. Hij is misschien wat milder geworden in de afgelopen weken en ik denk dat dit inderdaad veel stemmen heeft getrokken. Ik ken persoonlijk iemand dichtbij die ook op hem heeft gestemd, en ik heb hem het programma gestuurd en gevraagd: ‘Heb je hierop gestemd?’ Dat had hij niet gelezen. Het programma is toch wel vrij radicaal. Dat is wat je graag wil weten in een democratie: waar sta je nu eigenlijk voor? Waar maak je je nu echt zorgen om? Waar zie je de oplossing het liefst? Ik weet niet of dat het totale partijprogramma is van deze partij. Ik gis daar wel een beetje naar.”

 

Stem van de natuur
“Wat vind ik daarvan? Wat vind het klimaat daarvan? Ik denk dat de klimaat en de planeet zich daar niet zoveel van aantrekken. Als de natuur een stem had, ik zou graag de natuur een stem willen geven in heel veel bedrijven en ook in de politieke arena. Dan zal ze geschrokken zijn inderdaad. Ik ben er ook en je mag je zorgen maken om mij. Als je het hebt over bestaanszekerheid en een gevoel van veiligheid, dan ligt het klimaat daar als fundament onder. Of het nu gaat om vluchtelingenstromen, of veel dichterbij huis: wateroverlast, schone lucht, vies water.”

We hebben het zelfs over het ontkennen van klimaatverandering en alle maatregelen schrappen, maar ik heb nog geen mensen gesproken die zeggen: Ik wil geen schone lucht, geen gezonde bodem, geen schoon water.
Toos Hofstede namens Maas Cleanup

Foto door Dion Moonen

Hoop

Op de vraag wat de grootste zorg is, antwoord Toos: “Ik heb best wel veel hoop.” Ze refereert naar Maas Cleanup en licht het perspectief van de ondernemers toe: “We zijn een groep ondernemers die zich inzetten voor een schonere riviernatuur. Deze ondernemers zijn Limburgse bedrijven, sommige bedrijven bestaan al generaties lang. Zij denken niet op de korte termijn, maar op de lange termijn. Zij nemen in de besluiten die ze nemen wel natuur en milieu mee. Niet alleen omdat zij zich maatschappelijk betrokken voelen, maar ook omdat ze zeggen: Ik moet ook mijn risico’s goed inschatten. Ik kan niet goed ondernemen met vies water of een vieze lucht. Als de gasprijzen nog verder stijgen houdt het ook op. Ik moet vanuit verschillende perspectieven kijken naar de lange termijn van mijn organisatie.”

De presentator begint over bedrijven op Chemelot en dat deze vieze lucht nodig hebben. Hij corrigeert zichzelf dat ze vieze lucht maken.

Toos: “Hebben die vieze lucht nodig? Volgens mij gaan er ook mensen naar toe die schone lucht, zuurstof inademen. In die zin zijn we allemaal onderdeel van het klimaat en die schone natuur en dat vergeten we soms wel eens. We hebben het zelfs over het ontkennen van klimaatverandering en alle maatregelen schrappen, maar ik heb nog geen mensen gesproken die zeggen: Ik wil geen schone lucht, geen gezonde bodem, geen schoon water.”

Over de toekomst zegt Toos: “Volgens mij moeten we in Nederland vooral gaan zoeken, waar gaan we voor? In welk land willen we leven? Hoe gaan we ervoor zorgen dat we samen dat land gaan bouwen? Met iedereen die daarbij hoort.”

 

Meer nieuws

31 juli 2020
> betterbusiness > cleanrivers

Limburgse bedrijven slaan handen ineen om de Maas schoon te houden

Van multinational DSM tot hotel- en restaurantbedrijf Oostwegel, het bedrijfsleven in Limburg slaat de handen ineen om het zwerfafval te verwijderen uit de Maas.

Lees meer

25 maart 2022
> maasindewet

Petitie na intensief traject klaar voor de politiek

Dat de petitie ‘Maas in de wet’ op 29 maart 2022 wordt overhandigd aan een delegatie van de Tweede Kamer is te danken aan de juristen Jessica den Outer en Nina Rijsterborgh. De overhandiging markeert een mijlpaal na bijna twee jaar denk- en spitwerk.

Lees meer

16 maart 2022
> maasindewet

Jan Terlouw over #Maasindewet

Nu hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivier. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas, wettelijk te verankeren. Waarom? Kijk de video van Jan Terlouw.

Bekijk de video

Bekijk meer nieuws

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk