Maurice Theunissen, vrijwilliger Maas Cleanup
‘Opruimen is goed, opruimen én de oorsprong onderzoeken is nog beter’.
‘Opruimen is goed, opruimen én de oorsprong onderzoeken is nog beter’.
Ik ben opgegroeid bij het riviertje de Geul en daar dobberde ik als kind graag met vrienden in mijn roeibootje. Het afval in en naast de rivier stoorde ons toen ook al en daarom hebben we ooit een spontane opruimactie gehouden. Een stuk of vier dozen en kratten met rotzooi werd opgevist. Ik was toen een jaar of 14, tijdens mijn eerste ‘clean-up’. Terugdenkend aan die tijd realiseer ik mij ineens, dat we tijdens al die honderden uren op en naast het water nooit een vis hebben zien zwemmen. Teleurstellend, en wellicht tekenend voor de graad van vervuiling in de jaren 70? Gelukkig is op dat punt inmiddels wel wat verbeterd.
Veertig jaar later zag ik in de krant een oproep van ‘Schone Rivieren’ voor vrijwilligers, voor een onderzoek naar plastic afval in de Maas. Onder het motto: ‘opruimen is goed, opruimen én de oorsprong onderzoeken is nog beter’, heb ik mij aangemeld en dit is inmiddels het 3e jaar dat ik meedoe. Met de verzamelde informatie in de hand staan we een heel stuk sterker in de discussie met overheden, producenten en vervuilers om het afvalprobleem op een structurele manier aan te pakken. En gezien de hoeveelheden afval, is dat nog steeds hard nodig!
Overweldigd zijn we door de positieve reacties die we ontvangen op ons initiatief. Hieronder een greep uit de aandacht die de media geeft aan Maas Cleanup. Schroom niet om de berichten binnen je eigen netwerk te delen, spread the word!
Sanne, Abigail, Mirjam, Teresam en Shireen (Wageningen University) onderzochten rechten voor rivieren wereldwijd en pasten de lessen die zij hieruit haalden toe op rechten voor de Maas. Hun conclusie: geef de Maas rechten!