‘In onze wegwerpmaatschappij is de natuur een consumptiegoed geworden’
Peter van Troost is al jaren actief in Maasgouw. De opruimdagen aan de oevers van Ohé en Laak zijn niet alleen nuttig, ze zijn ook gezellig.
Peter van Troost is al jaren actief in Maasgouw. De opruimdagen aan de oevers van Ohé en Laak zijn niet alleen nuttig, ze zijn ook gezellig.
Goed gevoel
“Sinds een aantal jaar monitor ik gevonden afval voor het initiatief ‘Schone Rivieren’. Toen ik in 2021 werd gevraagd of ik Maas Cleanup in de gemeente Maasgouw wilde opzetten, deed ik dat graag. Sindsdien struin ik met vrijwilligers de oevers van de Maas bij Ohé en Laak af. Naast nuttig zijn deze opruimdagen ook erg gezellig. Ze geven me een goed gevoel.”
Zapperen
“Naast een schone Maas zet ik me in voor een schone leefomgeving in het algemeen. Elke eerste zaterdag van de maand ga ik met inwoners van de wijk Echt-Zuid op pad om zwerfafval in de straten en het buitengebied op te ruimen. Zapperen noem ik dat: tijdens een wandeling een zak meenemen en oprapen wat je tegenkomt. De afgelopen twee jaar verzamelde ik zo al ruim 400 volle zakken.”
Consumptiegoed
“Elke keer weer sta ik versteld van wat er wordt weggegooid. Ik verbaas me over de onverschilligheid van mensen. Bij stoplichten hoopt het afval zich op, terwijl het zo weinig moeite kost dit bij aankomst thuis in de kliko te gooien. In onze wegwerpmaatschappij is de natuur ook een consumptiegoed geworden.”
'Helaas vind ik nog steeds afval van het hoogwater van 2021: van een overstroomde boterfabriek in België komen anderhalf jaar later nog steeds plastic kuipjes met het water mee'
Koelkast
“Na het hoogwater van 2021 kwam ik de meest gekke dingen tegen: van complete aanlegsteiger tot tuinhuisje. Een weggestroomde koelkast bleek vol te zitten met blikjes fris. Daar hebben de vrijwilligers en ik na de opruimactie onze dorst mee gelest. Helaas vind ik nog steeds afval van toen: van een overstroomde boterfabriek in België komen anderhalf jaar later nog steeds plastic kuipjes met het water mee.”
Aanspreken
“Opruimen blijft dus nodig, nietsdoen is voor mij geen optie. De acties van Maas Cleanup zijn heel zinvol, maar voor een echte oplossing is een gedragsverandering nodig. Ik word blij als ik zie dat kinderen meedoen en soms zelfs hun ouders corrigeren. Elkaar aanspreken op ons gedrag helpt.”
De makers van het spektakelmusical Het was Zondag in het Zuiden sluiten zich aan bij Maas Cleanup. Frans Hendrickx, directeur Toneelgroep Maastricht: “Dit is een partnership dat op heel veel vlakken klopt."
Als pionier van het betaald voetbal in Nederland is Fortuna een begrip in Limburg en ver daarbuiten. Sinds kort is de voetbalclub partner van Maas Cleanup. “We laten zien hoe het op een eenvoudige manier anders kan”.