‘Alles begint met een schoon product’
Je hebt elkaar nodig om écht een verschil te maken, zegt Andrea Bordignon. Sinds september 2024 is hij de nieuwe CEO van Mosa.
Je hebt elkaar nodig om écht een verschil te maken, zegt Andrea Bordignon. Sinds september 2024 is hij de nieuwe CEO van Mosa.
Al meer dan 140 jaar staat de Maastrichtse tegelfabrikant bekend om zijn tijdloze tegels, gemaakt uit pure grondstoffen en gedegen vakmanschap. Nu is Mosa (opnieuw) partner van Maas Cleanup. “Zorg dragen voor de omgeving hoort bij ons.”
Andrea Bordignon is een drukbezet man. Als CEO van Mosa staat hij aan het hoofd van een bedrijf dat actief is in meer dan 50 landen, verspreid over vier continenten. Toch maakt hij voor Maas Cleanup even tijd. Want de lessen die Mosa – onder andere vanuit haar Cradle to Cradle Gold-certificering – heeft opgedaan, deelt Andrea graag met anderen. “Als we niet van elkaar leren, aan elkaar uitleggen wat er allemaal mogelijk is, komen we nooit vooruit.”
Zorg voor de omgeving
Natuurlijk, zegt Andrea: “Andere bedrijven hebben andere uitdagingen. Voor Mosa, dat zware grondstoffen gebruikt en een zwaar eindproduct naar klanten moet vervoeren, is het transport een grote uitdaging. Voor andere bedrijven is dat misschien schone lucht, of water. Maar als we in hetzelfde gebied gevestigd zijn, hebben we allemaal impact op dezelfde lokale omstandigheden. Dan kunnen we de problemen die we deels zelf veroorzaken toch beter samen oplossen?”
‘Als we niet van elkaar leren, komen we nooit vooruit. We kunnen problemen toch beter samen oplossen?’
Concrete oplossingen
Die oplossingen ziet Andrea het liefst zo concreet mogelijk. “In luchtkastelen kun je niet wonen. Je moet concreet aan de slag met oplossingen die passen bij de lokale omstandigheden.” En dat doet Mosa. Bijvoorbeeld met filtermethoden die grondstoffen uit het gebruikte water zuiveren, zodat het bedrijf daar weer nieuwe tegels van kan maken. Door samen te werken met een fabrikant wiens duurzame lijm, samen met onze tegels, opnieuw kan worden gebruikt in Cradle to Cradle-gecertificeerde Mosa-tegels. En met schone, lokale grondstoffen, want hoe schoner het product, des te eenvoudiger je het kunt hergebruiken. En last but not least door in Maastricht te blijven.
Lokale productie
“Veel van onze concurrenten hebben hun productie naar landen als Turkije of Saoedi-Arabië verplaatst”, vertelt Andrea. “Daar is de productie goedkoper. Maar bij tegels is het vervoer, zoals ik al zei, een enorme belasting voor het milieu. Ga maar na: ieder jaar worden wereldwijd zo’n 14 miljard vierkante meter keramische tegels verkocht. En iedere vierkante meter tegels weegt ongeveer 25 kg. Als je in onze sector duurzaam wilt produceren, is transport een van de eerste dingen waarnaar je moet kijken. Daarom blijft Mosa in Maastricht. We zijn een Nederlands merk, we hebben hier een geschiedenis. En we zitten hier dicht bij onze grondstoffen én onze klanten.”
Cradle to Cradle Certified Gold
Bijna de hele tegelcollectie van Mosa draagt inmiddels het stempel ‘Cradle to Cradle Certified Gold’ – een unicum in de wereld van keramische tegels. De certificering geeft richting voor de toekomst, zegt Andrea: “Duurzaamheid moet onderdeel zijn van je dagelijkse activiteiten, van je manier van denken. Bij alles wat je doet: als je investeert, als je een nieuwe fabriek bouwt, als je processen aanpast, zelfs als je de gewoonten van mensen wilt veranderen. Anders kom je nooit tot resultaten.”
‘Duurzaamheid moet onderdeel zijn van je dagelijkse activiteiten, van je manier van denken.’
De cirkel rond
Maar het kan altijd beter. Andrea: “Onze ambitie is om in de toekomst de cirkel te sluiten. We willen dat al onze tegels uiteindelijk volledig gerecycled worden – dat kan al, maar in de praktijk gebeurt het niet. Dat we bij de productie helemaal geen schoon water meer nodig hebben – het beetje water dat we lozen is nu al nagenoeg schoon. En dat we voor onze energie 100% gebruik kunnen maken van duurzame energie.” Dat laatste is een enorme uitdaging vanwege de hoge temperaturen die nodig zijn om de tegels te bakken. “De huidige technologie is daarvoor te kostbaar. Maar in de toekomst kan groene waterstof uitkomst bieden.”
Rentmeesterschap
Zo zoekt Mosa steeds opnieuw naar manieren om haar tegels nóg duurzamer te maken en de impact op de omgeving nóg positiever. Het hernieuwde partnerschap van Maas Cleanup is daar onderdeel van. “Wij maken een invasief product. Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Rentmeesterschap, je verantwoordelijk voelen voor water en bodem: ze zijn onderdeel van onze filosofie. Dat begon ooit met het gebruik van Maaswater voor onze productie, met onze naam. En dat zal altijd zo blijven.” Hij kijkt ernaar uit als partner weer actief te zijn voor Maas Cleanup. “De afgelopen jaren is Maas Cleanup uitgegroeid van Maastricht tot Rotterdam, en dat met alleen vrijwilligers. Nu is het tijd voor een volgende stap. Daar doen we graag aan mee.”
Tekst: Ankie Bosch
‘Deze beweging wordt steeds breder gedragen’
Wauw! Dit jaar kleurde Limburg maar liefst twee (!) keer blauw, en inmiddels zijn de resultaten daarvan binnen.