Clean Rivers, Better Business

Startconferentie: het project in stroomversnelling

Wow! Overdonderd, dat zijn we. Iedereen haakt aan. Met elke nieuwsuiting, met elke vrijwilliger die zich meldt, met elke nieuwe partner groeit onze beweging. Al snel is Maas Cleanup een begrip.

Op donderdag 3 september 2020 organiseerde de founding partners van Maas Cleanup een startconferentie op Château St. Gerlach. We bundelende al die energie in een inspirerend programma met sprekers Jessica den Outer, Sylvia Spierts en Max van Deursen.

Jessica den Outer is expert op het gebied van Earth-centered Law. Ze vertelt over de Rights of Nature-beweging, die zich sterk maakt voor het erkennen van de natuur als rechtspersoon. Zo kan de natuur zélf voor haar rechten opkomen.

Wat nu als we Moeder Maas een eigen stem geven? Jessica inspireert ons om dat traject in gang te zetten. Voor 2021 wordt het toekennen van rechten aan de Maas één van onze prioriteiten. IVN Limburg zoekt Groene Trainees om met het vraagstuk aan de slag te gaan.

 

“Moeder Maas heeft het basisrecht om vrij te kunnen stromen zonder plastic soep”
Jessica den Outer, VN-expert Rechten voor de Natuur

Sylvia Spierts is projectleider en vrijwilligersconsulent bij IVN Limburg. Ze heeft onder meer het project LIVES (Litter Free Rivers and Streams) onder haar hoede en is oprichter van Schone Maas & Schone Rivieren.

“Opruimacties zijn erg succesvol. Maar opruimen alleen is niet genoeg. We moeten het probleem ook stoppen aan de bron. Dat begint met weten wat er ligt en wat er stroomt.”
Sylvia Spierts, projectmanager LIVES

Max van Deursen is samen met Martine de Zoeten initiatiefnemer van Miles that Matter: een avontuur van 30.000 kilometer door 10 verschillende landen dat de wereld wakker moet schudden. Zijn boodschap: denk niet na over, maar mét jongeren. Bedenk geen mooie plannen over hoe je jongeren kunt bereiken, maar neem ze mee de boardroom in. We zetten het advies van Max meteen om in actie. Komend jaar geven we jongeren een sterkere plek in de projectorganisatie.

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk