Clean Rivers, Better Business

Maas Cleanup ruimt in één dag 40.000 kilo afval op

Duizenden vrijwilligers hebben samen met bedrijven en (natuur-) organisaties gigantisch veel werk verzet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken.

Naast de 50 door de aangesloten bedrijven zelf georganiseerde acties zijn er door heel Limburg nog eens tientallen tot honderden opruimacties georganiseerd in het kader van World Cleanup Day. Ondanks de slechte weersvoorspelling bleek de animo voor de massale opruimactie onverminderd groot.

En de impact is enorm. Want niet alleen het vuil langs de oevers en in het water moet worden opgeruimd. Ook al het andere zwerfvuil moet verzameld worden. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. De hulp van al die vrijwilligers is dus hard nodig. Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas (dit jaar zelfs meer vanwege de overstromingen). 

Zo’n vijfduizend vrijwilligers hebben zaterdag in Limburg plastic en ander afval uit de Maas gehaald. De eerste inschatting komt neer op zo’n 40.000 kilo afval. Daarnaast waren in steden en dorpen in de omgeving ook talloze vrijwilligers actief met het opruimen van plastic afval. Voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup is erg tevreden. “Het is het derde jaar dat we dit doen, en de animo was groot. De vrijwilligers waren gekoppeld aan bedrijven die op vijftig plekken een opruimactie organiseerden. Het is ongelooflijk wat mensen allemaal in de Maas gooien. We vonden van alles: stapels autobanden in Borgharen bijvoorbeeld, en verder stapels studieboeken, fietsen en sigarettenpeuken.”

Sommige bedrijven maakten er dit haar een bedrijfsuitje van. “Ze gingen met alle collega’s en hun kinderen opruimen, bouwden voor de kleintjes een springkussen op en maakten er een leuke dag van”, Aldus Waterval.

Voogdijschappen en pickup points
Een waardevolle toevoeging dit jaar blijken de centrale pickup points die samen met de aangesloten partners worden beheerd. Partners adoptereen een deel van een oever, een afval hotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoon houden van het gebied. Dit voogdijschap uitte zich dit jaar in de vorm van pickup points waar deelnemers hun spullen konden ophalen en na afloop samenkwamen voor een gezellig samenzijn. De bij Maas Cleanup aangesloten bedrijven krijgen hiermee een goed inzicht in dát deel van de Maas en wat er ter plekke speelt. Zo kunnen zij zich gaan opstellen als voogd van dit stuk Maas. Bedreigingen voor de Maas krijgen daarmee een eigen stem. Dit concept komt voort uit de petitie die Maas Cleanup voorjaar 2022 heeft ingediend in de Tweede Kamer. Maas Cleanup wacht niet op een besluit, maar laat zelf zien dat het nu al beter kan en moet.

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk