Clean Rivers, Better Business

Extra Maas Cleanup
14 augustus

Op 14 augustus hebben duizenden vrijwilligers in heel Limburg zich ingezet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken na de overstromingen.

Wat nou als we het samen doen?

Met die vraag begon ruim een jaar geleden ons manifest. Toen vorige maand het water door rivieren en straten kolkte, met zoveel schade in Nederland en nog groter leed in onze buurlanden, wisten we meteen: we gaan het weer samen doen. Want er is een stroming op gang gekomen die niemand meer kan of wil stoppen. Een beweging die zich zal blijven inzetten om de riviernatuur te herstellen, zwerfafval op te ruimen en het probleem bij de bron aan te pakken.

We hebben met 3850 vrijwilligers  verdeeld over 111 acties 137.000 kilo afval opgehaald!

DANKJEWEL aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. 

Maas Cleanup Day 18 september

Tijdens World Cleanup Day gaan we weer aan de slag! Meld je aan voor een georganiseerde opruimactie of organiseer er zelf een.

Ik doe mee
“De gevolgen van de overstroming zijn natuurlijk wat anders dan het reguliere afval dat hier aanspoelt. Maar we zien ook een groeiende beweging. Van mensen die snappen dat dit in de 21e eeuw niet meer kan. We zijn dan ook met een petitie bezig zodat de Maas een stem krijgt. Op die manier kunnen we het probleem op een structurele manier oplossen”
Huub Waterval - oprichter Maas Cleanup

Doe mee: Onderteken de petitie!

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het afval in mijn achtertuin. En dat wil ik veranderen door mijn rechten wettelijk vast te leggen. Doe je mee? Teken dan mijn petitie.

Ik onderteken de petitie

Voer zelf campagne

Wil je dat de Maasoevers snel weer opgeruimd zijn? Deel de opruimacties op social media zodat we zo veel mogelijk vrijwilligers kunnen bereiken.

Download de toolkit

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’

24 augustus, 22:38 u.
Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.Dat laat Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder namens Schone Rivieren, dinsdag weten. Ze trekt die conclusie na de publicatie van een Europees onderzoek door universiteiten en klimaatinstituten. Daaruit blijkt dat de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel 9 keer groter wordt. De kans op ernstige vervuiling van onze rivieroevers op de loer.

Boonstra: “De rampzalige overstromingen in juli in Limburg, België en Duitsland maken duidelijk dat Nederland het afvoerputje van Europees overstromingsafval is. Rijkswaterstaat ruimde al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is door 3850 vrijwilligers in totaal 137.000 kilo afval opgeruimd.Lees het hele artikel op 1Limburg

Lees het hele artikel van 1Limburg

Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

24 augustus, 11:13 u.
Opruimacties door vrijwilligers langs de Maas, Geul en Geleenbeek hebben in totaal ruim 137.000 kilo aan afval opgeleverd. In totaal zijn er 111 acties geweest waarbij alles bij elkaar 3850 vrijwilligers in touw waren, na de watersnood van half juli.

Lees het hele artikel van 1Limburg

Onderzoek bevestigt link klimaat en watersnood door regen in juli

24 augustus, 07:49 u.
Extreme regenval zoals bij de overstromingen in Limburg, België en Duitsland deze zomer komt nu vaker voor als gevolg van klimaatverandering. Ook de hoeveelheid neerslag tijdens dit soort hevige regenval is door het veranderende klimaat toegenomen, met 3 tot 19 procent.

Lees het artikel op NOS.nl

Snelle opruimactie langs Maas levert 150 containers met afval op

18 augustus
Rond de honderdvijftig containers met afval leverde de actie op die afgelopen zaterdag (14 augustus) is gehouden. “Het aantal afvalzakken per opruimlocatie is bizar”, zegt Noï Boesten, projectleider bij IVN Natuureducatie en verantwoordelijk voor de opruimacties van Maas Cleanup. “Gemiddeld zijn er 80 zakken gevuld tegen normaal 32.” Noï Boesten

Maas Cleanup had al een schoonmaakactie gepland tijdens World Cleanup Day op 18 september, maar zo lang kon volgens Boesten niet worden gewacht. “Het afval moest vlug worden verwijderd vanwege de groei van de vegetatie. Ook dreigde afval weer in het water terecht te komen.” De actie op 18 september gaat overigens gewoon door. “Er was zo veel afval dat er toch nog heel wat is blijven liggen.”

Lees meer op Koninklijk Nederlands Waternetwerk

RTL Nieuws: duizenden mensen helpen bij opruimen puin

14 augustus 18:00 u
Rijkswaterstaat heeft al miljoenen kilo’s afval uit de Maas gehaald. Andere organisaties ruimen met vrijwilligers het kleine afval op langs de oevers. Vandaag kwamen 2000 mensen in actie.

 

 

NPO Radio 1: ruim 2000 vrijwilligers ruimen aangespoeld afval rond de Maas op: ‘Komen ongeveer alles tegen’

14 augustus, 16:00 u
Meer dan tweeduizend vrijwilligers ruimen vandaag de troep op die door de grote overstromingen in Limburg is blijven liggen. Daar zitten bijzondere spullen tussen. “Van jerrycans met benzine, tot en met koelkasten, heel veel hout, autobanden en huisraad van mensen”, vertelt initiatiefnemer Huub Waterval, voorzitter van de Maas Cleanup in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “We komen ongeveer alles tegen op dit moment.”

Luister hier het fragment terug: NPO Radio 1

De Limburger: zelfs uit Groningen komt hulp voor de vervuilde Maasoevers in Eijsden

14 augustus, 17:44 u
Maar wacht eens even: Groningen en Lopik liggen wel een heel eind uit de buurt. „Wij nemen nu eenmaal graag onze verantwoordelijkheid.” Maar ze moeten toegeven dat de firma waar beiden voor werken dit soort vrijwilligerswerk ook wel heel erg stimuleert. „Wij krijgen zeven dagen per jaar om vrijwilligerswerk te doen. Dit is een zaterdag, daar krijgen we een verlofdag voor terug.”

Lees het artikel op De Limburger

NU.nl: duizenden vrijwilligers ruimen aangespoeld afval rond de Maas op

14 augustus 12:00 u
Meer dan tweeduizend vrijwilligers zijn zaterdag bezig met het opruimen van de grote hoeveelheid afval langs de oevers van de Maas. Het afval stapelde zich op tijdens de overstromingen in juli.

Lees het artikel op NU.nl

De Limburger: 1500 vrijwilligers stropen mouwen op en ruimen troep op langs oever Maas: ’Wat een zooi’

14 augustus, 10:00 u
Op tientallen plekken van Eijsden tot in Gennep komen teams in acties. Ook aan de oevers van de kleinere zijrivieren worden de mouwen opgestroopt om onder meer het vele plastic, huishoudelijk, camping- en bouwafval te verwijderen.

Bekijk de video via de Limburger

1Limburg: opruimdag langs de Maas: meer dan 1500 vrijwilligers in touw

14 augustus 07:00 u
Meer dan 1500 vrijwilligers gaan zaterdag aan de slag met het opruimen van de troep op de oevers langs de Maas die tijdens de overstromingen in juli is aangespoeld.

Lees het artikel op 1Limburg

De Limburger: ‘Gigantisch veel belangstelling’ voor Maas Cleanup, ‘maar er ligt te veel afval om in een dag op te ruimen’.

12 augustus, 15:36 u
De jaarlijks Maas Cleanup trekt normaal zo’n zevenhonderd vrijwilligers. Voor aanstaande zaterdag hebben zich ruim vijftienhonderd mensen aangemeld die de rotzooi tussen Eijsden en Gennep opruimen. „Hier zijn we nog maanden mee bezig.”

Lees meer via De Limburger

Deel je resultaten!

Wat fijn dat jij met jouw groep de Maasoever weer een stukje schoner hebt gemaakt! Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten van jullie opruimactie. De resultaten worden verzameld zodat we een beeld krijgen van wat we met ons allen bereiken.

Bekijk meer

Benefietavond na wateroverlast op NPO1 

11 augustus, 11:19 u
Vanuit Valkenburg zendt seniorenomroep MAX volgende week woensdag een benefietavond uit, om geld in te zamelen voor de gedupeerden van de wateroverlast in Limburg.

Lees het artikel op 1Limburg

‘Valkenburg pas volgend jaar zoals het was’

10 augustus, 08:83 u
Het herstel van Valkenburg na de overstroming van de Geul duurt volgens burgemeester Daan Prevoo zeker tot december.

Lees het artikel op 1Limburg

Video: Waterschap Limburg ruimt afval op bij de Geul

4 augustus, 16:40 u
Waterschap Limburg is woensdag begonnen met het opruimen van restafval en plastic bij de Geul in Bunde. Na een inspectie bleek zich hier het meeste afval te hebben verzameld.

Bekijk de video op NOS

‘Tegen vloedgolf Valkenburg kun je je niet wapenen’ 

29 juli, 7:30 u
Het is nagenoeg onmogelijk Valkenburg te beschermen tegen wateroverlast zoals twee weken geleden. Dat zou een te grote wissel trekken op het landschap en het toerisme.

Lees meer via 1Limburg

Afval langs de Maas gaat verbrandingsoven in: ‘Niet meer te recyclen’

28 juli, 19:34 u
In Limburg zijn ze bezig met de grote schoonmaak na de watersnood. Vooral de oevers van de rivieren worden opgeruimd, want die liggen vol met troep. Van koelkasten tot schoenen.

Bekijk de uitzending van NOS

Verkleuring water Melicker Leigraaf, Koebroekbeek en de Roer

Waterschap Limburg heeft testen uitgevoerd en adviseert huisdieren niet te laten drinken en/of zwemmen in de beek. Ook adviseren ze om vee niet te laten drinken uit de beek. Wegens het aantal dode vissen bestaat er kans op botulisme, bovendien is er mogelijk rioolwater in de beek gekomen wat ook tot ziekte kan leiden. Het waterschap raadt dan ook af om het water te benaderen.

Lees meer via Waterschap Limburg

Extra Maas Cleanup voor opruimen afval wateroverlast

27 juli, 22:26 u
De actie is een initiatief van Schone Maas, Schone Rivieren, LIVES en Maas Cleanup. Volgens de Maas Cleanup hebben de Maas en haar zijrivieren “ongekende krachten laten zien” tijdens de wateroverlast die Limburg trof. “Nu het water is gezakt, komt er er een gigantische hoeveelheid afval aan de oppervlakte. Er moet een grote klus geklaard worden en daar kan alle hulp bij gebruikt worden.”

Lees meer via 1Limburg

Wallonië opnieuw zwaar getroffen door noodweer 

24 juli
Delen van Waals-Brabant zijn zaterdagavond getroffen door grote modderstromen. Vooral Chaumont-Gistoux, Walhain en Waver kregen te kampen met hevige regenval.

Lees meer via Het Nieuwsblad

 

Na het hoge water: aangespoelde kliko’s, picknickbankjes en een auto langs de oever 

23 juli, 17:00 uur
In de buurt van Roermond kijken Sylvia Spierts (IVN Natuureducatie en Maas Cleanup) en Jos Berends (Het Limburgs Landschap) hoeveel afval er ligt. Zij staan te popelen om op te ruimen, maar dat mag nog niet van Rijkswaterstaat.

Lees het hele artikel van Trouw

Vrijwilligers in rij om na zondvloed tonnen aan rotzooi op oevers en in natuurgebieden op te ruimen 

22 juli
Na de zondvloed in het zuiden van Nederland rest het afval dat achterblijft. Waar Rijkswaterstaat vaargeulen, sluizen en gemalen in de Maas al schoon heeft, ligt de grootste uitdaging nu in het opruimen van tonnen aan troep op oevers, uiterwaarden en in natuurgebieden.

Lees het hele artikel van De Telegraaf

 

Klimaatverandering noopt om versneld samen te werken aan de waterveiligheid in Limburg 

22 juli, 12:00 uur
Gezamenlijk pleiten de gemeenten, de Provincie en Waterschap Limburg voor een actieplan, waarin wordt uitgewerkt wat nodig is om inwoners, woningen, horecabedrijven, winkels, landbouwpercelen en onze infrastructuur te beschermen tegen de gevolgen van de extreme aanvoer van water zoals we dat vorige week zagen.

Lees meer

Oevers van de Maas op sommige plekken veranderd in vuilnisbelt 

21 juli, 21:30 uur
En ook onder water ligt veel afval dat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de scheepvaart en bijvoorbeeld sluizen. “Met heel veel vrijwilligers in samenwerking met bedrijven en waterbeherende partijen gaan we de schouders eronder zetten en de strijd aan”, aldus onze coördinator Noï Boesten vanavond bij Nieuwsuur.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur

 

Een monsterklus die mogelijk maanden gaat duren 

20 juli, 19:30 u
RTL nieuws bericht over de grote klus die ons staat te wachten om de natuur rondom de Maas en andere rivieren in Limburg weer schoon te krijgen.

Bekijk de uitzending van RTL Nieuws

Niet op eigen houtje opruimen

20 juli, 17:30 u
L1 rapporteert vanuit Itteren over het afval waarmee de Maasovers bezaaid ligt. Nu het water in Limburg langzaam aan het zakken is, wordt het tijd om puin te ruimen. Rijkswaterstaat is begonnen met kraanschepen rommel uit het water te vissen. De dienst hoopt zo te voorkomen dat stuwen en sluizen beschadigen door drijvende troep. Natuurmonumenten waarschuwt dat vrijwilligers die willen opruimen niet op eigen houtje aan de slag moeten gaan.

Bekijk de reportage van L1

Ramp Cleanup 

20 juli, 11:30 uur
Momenteel organiseren de mensen achter de Maas Cleanup, Schone Maas en Schone rivieren samen met vrijwilligers een Ramp Cleanup. Er is volop overleg met veiligheidsregio’s, lokale overheden en organisaties in het water- en terreinbeheer. Veel groepen en mensen bieden al aan om te gaan opruimen en willen zo snel mogelijk aan de slag. Dat willen wij ook! Het is alleen belangrijk nog even te wachten tot zowel de lokale overheden als de water- en terrein beherende partijen aangeven dat het veilig is om te gaan opruimen. Dijken zijn nog zwak, gevaarlijke stoffen zijn nog niet in kaart gebracht en de kans op het vinden van kadavers is en blijft aanwezig. Ook willen we voorkomen dat kwetsbare natuur beschadigd wordt door opruimacties.

We hebben dag en nacht gewerkt om één gezamenlijke opruimkaart te maken waar vraag en aanbod bij elkaar komt. Hier kunnen jezelf een actie aanmaken én kunnen vrijwilligers zich aanmelden voor een actie. Het is belangrijk dat iedereen zijn of haar acties intekent op deze kaart. Zo houden we overzicht en voorkomen we zover als mogelijk gevaarlijke situaties. Mogelijkheid tot aanmelden via de kaart volgt snel.

Blijf onze social media kanalen en website volgen om alle ontwikkelingen te volgen. We willen nogmaals benadrukken om nog te wachten met het starten van opruimen. Onze handen jeuken ook maar veiligheid gaat voorop!

Er spoelen nu gasflessen en volle koelkasten aan land 

19 juli, 20:36 uur
Op de golven van het woest stromende Maaswater zijn de afgelopen dagen massa’s afval het land binnengestroomd. Van volle koelkasten, tot prullenbakken en meubels, maar ook veel ordinair huisvuil.

Lees meer via De Limburger

Dringende oproep: Ga niet kijken op dijken 

19 juli, 15:45 uur
Waterschap Limburg roept op om niet op dijken te gaan kijken. Ook het zelfstandig verplaatsen of het leegkiepen van zandzakken op dijken is niet gewenst. Dit belast de dijken onnodig en kan leiden tot extreem gevaarlijke situaties.

Lees meer

Opruimacties stroomgebied Maas komen eraan

19 juli, 15:35 uur
Wil je meehelpen om de Maasnatuur en het stroomgebied eromheen weer schoon te maken? Wij zijn achter de schermen bezig met het veilig organiseren van opruimacties. Houd onze website in de gaten voor meer info en aanmelden.

 

 

Pas op met Maaswater: mogelijk verontreinigd

18 juli, 16:44 uur
Waterschap Limburg raadt af om met het warme weer verkoeling te zoeken in de Maas. Het Maaswater kan verontreinigd zijn. Ben je wel in contact geweest met Maaswater? Was dan goed je handen en huid met ruim water en zeep.

Lees meer

"Wat de afgelopen dagen in Limburg is gebeurd, kan overal in het land gebeuren. We moeten er rekening mee houden dat we door het veranderende klimaat vaker met extreem weer te maken krijgen. We moeten overal in kaart brengen waar we nog meer ruimte voor het water kunnen creëren."
Demissionair minister Van Nieuwenhuizen tegen NOS

Overstromingen Zuid-Limburg uitgeroepen tot ramp

16 juli, 9:46 uur
Het kabinet heeft de watersnood in Zuid-Limburg formeel uitgeroepen tot ramp. Dat maakte premier Rutte bekend na crisisberaad van het kabinet.

Dat betekent dat het kabinet de Wet Tegemoetkoming bij Schade in werking stelt. Op die manier krijgen gedupeerden snel duidelijkheid of hun schade wordt vergoed door de overheid, als hun verzekering het niet dekt. Hoe dat precies in z’n werk gaat, moet nog worden uitgezocht, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Lees het hele artikel via BNR

Code rood Zuid-Limburg door regenval en grote wateroverlast 

14 juli, 18:13 uur
Code rood gaat woensdagavond om 18:00 uur per direct gelden voor Zuid-Limburg. Dat heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) woensdag afgekondigd vanwege de verwachte zware regenval in het zuiden van de provincie.

Volgens het meteorologisch instituut wordt woensdagavond en -nacht opnieuw veel regen verwacht. Er kan volgens het KNMI nog 30 tot 50 millimeter bij vallen.

Lees het hele artikel via 1Limburg

Limburg bereidt zich voor op fikse regenbuien

13 juli, 09:45 uur
De komende dagen worden in het oosten en zuidoosten van Nederland flinke regenbuien verwacht. In Limburg worden maatregelen genomen om de wateroverlast zo veel mogelijk te beperken.

In Limburg kan lokaal tot 100 millimeter regen vallen. Gemiddeld valt er in de hele maand juli zo’n 80 millimeter. Lokale overstromingen zijn dan ook niet uit te sluiten, zoals onlangs ook gebeurde op verschillende plekken in het land.

Om overlast te beperken, treffen gemeenten maatregelen. Ook in Kerkrade zijn 500 zandzakken besteld. Ook gemeenten als Beek, Valkenburg en Weert hebben hun inwoners via sociale media gewaarschuwd voor hevige regenval de komende dagen.

Lees het hele artikel via NOS

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk