Clean Rivers, Better Business

Maas in de wet

Nadat we in 2020 met meer dan 5.000 vrijwilligers de Maas in één dag plasticvrij maakten, zetten we in 2021 koers naar Den Haag.

Nadat we in 2020 met meer dan 5.000 vrijwilligers de Maas in één dag plasticvrij maakten, zetten we in 2021 koers naar Den Haag. Om te zorgen dat er geen afval meer in de Maas terecht komt en onze riviernatuur de bescherming krijgt die hij verdient, maken we ons sterk voor rechten voor de natuur. Daarom start Maas Cleanup een petitie om de rechten van onze rivier te verankeren in de wet. Want als mensen en bedrijven rechten hebben, waarom onze moeder Maas niet?! Wij willen de Maas in de wet!

Aan de uiteindelijke petitie ging een stevige voorbereiding vooraf. Onder andere VN-expert Rechten voor de Natuur Jessica den Outer, advocate Nina Rijsterborgh van Boels Zanders Advocaten en de trainees van het “Groen Traineeship – Maak de Maas de baas!’’ hebben meegewerkt. We vragen met onze petitie de Tweede kamer om de Maas op de politieke agenda te zetten en te onderzoeken hoe we onze huidige wet- en regelgeving kunnen inzetten om uiteindelijk de fundamentele rechten van de Maas te verankeren, zodat deze handhaafbaar en afdwingbaar zijn.

Ons doel is om 50.000 handtekeningen te verzamelen en met onze koers naar Den Haag het tij voor eens en altijd te keren!

Tot aan de eerstvolgende Maas Cleanup Day verzamelen we handtekeningen. Volg onze vorderingen via onze website en social media kanalen.

Doe mee: teken de petitie

Ik wil opkomen voor mijn recht om schoon en vrij te stromen. Daarom wil ik de Maas in de wet. Doe je mee? Moeder Maas.

Teken hier de petitie
"De mate van vervuiling die we vandaag de dag zien overtreedt het recht van de rivier om vrij te stromen en vrij te zijn van verontreiniging. De wetgeving moet veranderen, zodat de Maas als eerste rivier in Nederland en Europa als rechtspersoon kan worden behandeld'"
Jessica den Outer, VN-expert Rechten voor de Natuur

Stay clean: volg ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date
over onze acties en ons netwerk